Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ξεσκεπάστηκαν οι υπεύθυνοι στο Ρίο για τους αποκλεισμούς εργαζομένων από το επίδομα «Νιάρχου» – Παρέμβαση Καρβέλη – Νοσηλεύτρια καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ 89,4

       Για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ΠΠΝΡίου από την χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μίλησε στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4 νοσηλεύτρια, με το αναπάντητο ερώτημα ποιοι τελικά επιλέγουν αυτούς που θα λάβουν  τα 1.000 και πλέον ευρώ.
      Στο θέμα παρενέβη σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο « Αγ. Ανδρέας» αναφέροντας:   
 «Αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τους εκεί συναδέλφους, σχετικά με την εξαίρεση αρκετών Εργαζόμενων από την χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι υπαρκτά και στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, όπου αφαιρέθηκαν από την αρχική λίστα αρκετοί Συνάδελφοι, χωρίς καμία μα καμία απολύτως ενημέρωση-συζήτηση με εμάς τους εκπροσώπους τους, που είχαμε παρέμβει για να συμπεριληφθούν γι΄ αυτήν την χορηγία όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στα του κορονοϊού.
Με αποτέλεσμα
     Να μην ξέρει κανένας, με ποίου την απόφαση έγιναν όλα αυτά τα απερίγραπτα, ποιοί και με ποιά κριτήρια αφαιρέθηκαν από την αρχική λίστα, ποιοί εισηγήθηκαν και ποιοί αποφάσισαν και πολλά άλλα που ενισχύουν την αδιαφάνεια κάτι που υφίσταται σε πάρα πολλούς τομείς στο Νοσοκομείο μας, αλλά και τίς κινήσεις παραγκωνισμού του Σωματείου μας και όχι μόνον, από την Διοίκηση, που θέλει να μην το ενημερώνει, να μην συναντάται και να μην συζητά μαζί του, παρά την σχετική υποχρέωσή του.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζουν πως οι χρηματικές ή άλλες δωρεές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κράτους έναντι των εργαζομένων στο ΕΣΥ
Αντιδράσεις αλλά και σοβαρές καταγγελίες έχει προκαλέσει στον χώρο της Υγείας η απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει ποσό ύψους 6,9 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους των ΜΕΘ -συγκεκριμένα σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό- ως συμβολική αναγνώριση του έργου τους κατά το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζουν πως οι χρηματικές ή άλλες δωρεές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κράτους έναντι των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ χαρακτηρίζουν και τον τρόπο αυτής της προσφοράς διχαστικό για το σύνολο των εργαζομένων. Αρκετοί, μάλιστα, υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αρνούνται να αποδεχθούν το ποσό της δωρεάς που τους αναλογεί και τις υποβάλλουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
«Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιου είδους κινήσεις. Αυτή η συγκεκριμένη, όπως και άλλες δωρεές, προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις του κράτους και να αμβλύνουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επιπλέον, ακόμη κι αν παραβλεφθεί αυτό, θεωρούμε πως εφόσον το κράτος, το υπουργείο Υγείας, αποδέχθηκε τη δωρεά, έπρεπε να παρέμβει και να δώσει ισότιμα τη δωρεά σε όλο το προσωπικό, και να μην εξαιρέσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Πώς δέχθηκε το υπουργείο Υγείας να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διακρίσεις;» αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε, πάντως, με την ανακοίνωσή του, ότι, εκτός από τους γιατρούς, νοσηλευτές και τους εργαζόμενους καθαριότητας στους οποίους απευθύνεται η ενίσχυσή του, είναι πολλοί ακόμη οι άνθρωποι που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας, πλην όμως δεν μπορεί να προσφέρει σε όλους.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει -και αυτή- τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτής της μεγάλης δωρεάς από το υπουργείο Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων που περιέθαλψαν περιστατικά κορωνοϊού. «Μας βάζουν να φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Φυσικά δεν ρίχνουμε ευθύνες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που προσφέρει πολλά για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος Υγείας» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας ωστόσο μια πολύ σοβαρή καταγγελία, ότι η λίστα των δικαιούχων καταρτίζεται με αδιαφανή, ρουσφετολογικά κριτήρια.
«Νοσοκομεία συντάσσουν λίστες κατά το δοκούν. Διοικητές νοσοκομείων, ρουσφετολογικά, συμπεριλαμβάνουν ονόματα μη δικαιούχων. Εξαιρούνται μαχητές της πρώτης γραμμής, όπως τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτές σε ΤΕΠ και βρίσκονται στις λίστες των δικαιούχων υπάλληλοι γραφείου. εργαζόμενοι που έλειπαν με άδειες το επίμαχο διάστημα της πανδημίας. Μικρά νοσοκομεία που περιέθαλψαν μόνο ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού έχουν φτιάξει λίστες με 100 ονόματα δικαιούχων και νοσοκομεία αναφοράς με πολύ λιγότερα ονόματα. Νοσοκομεία αναφοράς, όπως π.χ. εκείνο του Ρίου, έχουν βάλει μη δικαιούχους» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ειδικά για το νοσοκομείο στο Ρίο,στη λίστα που συντάχθηκε με τους δικαιούχους «μερίσματος» από το ποσό που διέθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρείσφρησαν γιατροί, νοσηλευτές ακόμα και υπάλληλοι γραφείου, που ποτέ δεν ενεπλάκησαν με την μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Παράλληλα… εξαφανίστηκαν πρόσωπα, τα οποία ήταν πραγματικά στην πρώτη γραμμή.
Να σημειωθεί ότι από τη λίστα, που ήταν γεμάτη από… σχετικούς και άσχετους γιατρούς και εργαζόμενους στο ΠΠΝΠ στη μάχη με τον ιό, απουσίαζαν οι βοηθοί θαλάμων, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, που καθημερινά διαχειρίζονταν και ήταν σε επαφή με άτομα που νόσησαν ή ήταν ύποπτα περιστατικά.
Στη θέση τους βρέθηκαν άτομα, τα οποία είχαν πάρει ακόμα και άδεια ειδικού σκοπού και απουσίαζαν από το νοσοκομείο, καθώς και υπάλληλοι γραφείου. Η «διαρροή» της λίστας προκάλεσε την έντονη αντίδραση αυτών που πραγματικά έδωσαν και δίνουν το «παρών» στη μάχη με τον ιό στο νοσοκομείο του Ρίου, με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει κινήσεις ακόμα και για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα με εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη, επανεξετάζεται η λίστα και επικαιροποιείται, αλλά το ερώτημα που τίθεται ούτως ή άλλως είναι ποιοι «μαγείρεψαν» τη λίστα και ποιος είναι ο ρόλος της διοίκησης του νοσοκομείου στην όλη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: