Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Αχαΐα: Προβληματισμός για το ποσοστό των γιατρών που θέλουν να εμβολιαστούν-Σχετική ημερίδα στις 4 το απόγευμα που θα μεταδοθεί ζωντανά στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου.

               Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Ιατρικό Σύλλογο 
   Ένας διάχυτoς προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, για το ποσοστό των γιατρών της Αχαΐας που μέχρι ώρας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν.
    Η κλεψύδρα κυλάει αντίστροφα, με την ημέρα έναρξης των εμβολιασμών στην περιοχή μας να πλησιάζει, ωστόσο μέχρι ώρας καταγράφεται χαμηλό το ενδιαφέρον των γιατρών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
      Ενδεικτικό είναι το ποσοστό στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών "Άγιος Ανδρέας", όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του tempo24.gr, από τους 1.200 ιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους, μόλις οι 369 έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.
     Αυτό σημαίνει ποσοστό που υπολείπεται του ενός τρίτου του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.
     Λίγο πιο διαφορετική είναι η εικόνα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου σχεδόν οι μισοί υγειονομικοί έχουν δηλώσει θετικοί στο να εμβολιαστούν.
     Περίπου στο 35% κυμαίνεται και το ποσοστό των ιδιωτών γιατρών της Πάτρας που  επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
     Όπως εξηγεί, μιλώντας στο tempo24.gr, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου, ο Ιατρικός Σύλλογος εγκαίρως έχει στείλει e-mail ζητώντας από τα μέλη του να εκφράσουν την πρόθεσή τους για το αν θέλουν να εμβολιαστούν. Αυτό όμως που φαίνεται να "κρατάει" τους γιατρούς μέχρι ώρας, είναι ότι περιμένουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για το εμβόλιο, ενώ υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά  ακόμη σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 
      Η κ. Μαστοράκου επισημαίνει:"Δεν αμφισβητεί κανείς ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε την ασφάλεια του εμβολίου. Αυτό που περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στον εμβολιασμό και ιδιαίτερα ό,τι έχει να κάνει με συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως μπορεί να είναι άτομα με αλλεργίες ή γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Για παράδειγμα, πριν εμβολιαστούν οι τελευταίες θα πρέπει να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εγκυμονούν χωρίς να το γνωρίζουν."
     Μέχρι ώρας η κ. Μαστοράκου είναι ικανοποιημένη από το ποσοστό των συναδέλφων της που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο και περιμένει ο αριθμός τους να αυξηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
     Για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των μελών του, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης όπου θα αναλυθούν διεξοδικά τα δεδομένα των τελευταίων ημερών σχετικά με το εμβόλιο, ενώ παράλληλα θα δοθεί χώρος και χρόνος στις απορίες των γιατρών σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι διαφορές μεταξύ των εμβολίων και ο απαραίτητος προ-έλεγχος που απαιτείται για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
     "Όλοι οι γιατροί είναι επιστήμονες και όχι απλά έχουν, αλλά οφείλουν να έχουν άποψη", τονίζει η κ. Μαστοράκου. "Εμείς είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές απέναντι στην κοινωνία για τη σημασία του εμβολιασμού. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε αναλυτικά και πλήρως ενημερωμένοι", επισημαίνει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
      "Ένα άλλο γεγονός που απασχολεί την ιατρική κοινότητα είναι οι όποιες ακυρώσεις μπορεί να συμβούν σε προγραμματισμένα ραντεβού για το εμβόλιο. "Κάθε ραντεβού που ακυρώνεται, μπορεί να κοστίσει και ένα σκεύασμα, καθώς αν ανοιχτεί η συσκευασία, τότε το εμβόλιο έχει διάρκεια ζωής μόλις 5 με 6 ώρες. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε."
      Όλα αυτά θα αναλυθούν διεξοδικά στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση διαδικτυακά και από το ευρύ κοινό, ώστε να μπορεί να διατυπώνει τις απορίες του.
  Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά στον σύνδεσμο: https://youtu.be/u9U4iLjcCks 

Δεν υπάρχουν σχόλια: