Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕIΧΟΥ. ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. 50 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΣΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. 3 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

      Η  κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου  είναι εκτός ελέγχου. Στους 220 υπαλλήλους που διαθέτει, οι 50 είναι εκτός υπηρεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσούν και οι υπόλοιποι σε καραντίνα. Κανείς δεν ενημερώνει επίσημα. Ένας γιατρός του νοσοκομείου νοσηλεύεται διασωληνομένος και δύο ακόμη,  γιατρός και  βοηθός θαλάμου στη μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
    Υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού που ξεκίνησε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς  θετικοί  στη χειρουργική κλινική και σχεδόν όλο το προσωπικό της.
      Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτηση. Δεν γίνόνταν τεστ προληπτικά στο προσωπικό. Ξεκίνησαν τώρα που ξέφυγε ο ιός. Στους ασθενείς μόνο  rapid test  γίνονται κατά την  εισαγωγή τους τα οποία δεν είναι αξιόπιστα. Ο ιός  σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει  στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα  για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση   στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες  να πάρουν τα  αποτελέσματα. 
       Η διεκπαιρέωση των ασθενών που εισάγονται  γίνεται με rapid test. Η διαχείρηση των περιστατικών  κορωνοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Στον ίδιο χώρο με έναν διάδρομο  σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν σε έναν  ασθενή, έκτακτο περιστατικό  που προσέρχεται στα ΤΕΠ  και βγει θετικό το rapid test   τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο σε αυτούς λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση.  Γι' αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά.  
      Κάποιοι  εκ των θετικών ασθενών  της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της  περιοχής. Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορωνοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. 
     Στο νοσοκομείο δεν γίνονται χειρουργεία παρά μόνο κάποια πολύ έκτακτα. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Δύο   συνάδελφοι  υπηρετούν στην αποστείρωση  σε περίοδο πανδημίας. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά τώρα είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του,  λόγω της απουσίας των 50 συναδέλφων  που νοσούν ή είναι σε καραντίνα. 
                                 Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: