Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Ηλεία: Σε μετωπική για το υποχρεωτικό εμβόλιο

 «Θερμό» αναμένεται το φθινόπωρο στο νοσοκομείο Αμαλιάδας – Ο πρόεδρος του συλλόγου, Σ. Σωτηρόπουλος, λέει ότι η αποχή συνιστά νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης

       Στην απεργία- αποχή της ΠΟΕΔΗΝ από την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αποφάσισε να συμμετάσχει ο σύλλογος εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας. Η απόφαση αυτή, έρχεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Σωτηρόπουλο, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και της γενικής συνέλευσης της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως φαίνεται το φθινόπωρο, οπότε και μπαίνει σε ισχύ η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αναμένεται να είναι «θερμό» για την κοινότητα των υγειονομικών, η οποία βρίσκεται χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα» και στα πρόθυρα «εμφυλίου». Οι εργαζόμενοι, όπως δηλώνουν, είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά αντιτίθενται στην επιβολή του, καθώς εκτιμούν ότι παραβιάζει προσωπικές ελευθερίες, καθώς και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων που εργάζονται στις νοσηλευτικές μονάδες.
Νομιμότητα
     Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Σωτηρόπουλο, η αποχή των υπαλλήλων από τη διαδικασία της υποχρεωτικής επίδειξης ή προσκόμισης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης, συνιστά απολύτως νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας.
      Με βάση την ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας της Αμαλιάδας, οι λόγοι για τους οποίους συμμετέχουν στην απεργία- αποχή είναι οι εξής:
*Η υποχρέωση επίδειξης ή προσκόμισης από τους εργαζομένους  πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης παραβιάζει το ατομικό δικαίωμα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δη ευαίσθητων δεδομένων υγείας των εργαζομένων.
*Η επιβολή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, πέραν της προσβολής της αυτοδιάθεσης  των εργαζομένων, επισύρει την επιβολή της αναστολής των καθηκόντων των εργαζομένων, που δεν θα έχουν λάβει την πρώτη ή τη μονοδοσική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον σύλλογο, έχει τον χαρακτήρα κύρωσης μέσω της στέρησης των βιοποριστικών μέσων των ιδίων και των οικογενειών τους.
Ενημέρωση
      Για την στάση την οποία θα τηρήσει ο σύλλογος των εργαζομένων έχει ήδη ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου. Η εξώδικη γνωστοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ  προς το ελληνικό δημόσιο -σύμφωνα με το προεδρείο του συλλόγου των εργαζομένων- καλύπτει και τους προϊσταμένους της νοσηλευτικής μονάδας από την υποχρέωση  να ζητούν ή να ελέγχουν ή να συλλέγουν ή να καταχωρούν πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού του προσωπικού. «Η κάλυψη είναι πλήρης για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στον χώρο της δημόσιας υγείας και τους οποίους εκπροσωπούμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας της Αμαλιάδας.
Αναδημοσίευση από pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: