Αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους φαίνεται να είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της περιοχής που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Γνωρίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Πάτρας, αλλά και οι δομές υγείας της περιοχής θα έχουν ένα σημαντικό θέμα ως προς την λειτουργία τους, σε περίπτωση που από τον ερχόμενο μήνα εφαρμοστεί η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, επιμένουν στη στάση τους.
Ουσιαστικά απειλούν ότι μέσα από τις αναστολές που θα προκύψουν θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ωστόσο, κύριο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την εμμονή τους απέναντι στο εμβόλιο, υπογραμμίζουν ότι είναι κατά της υποχρεωτικότητας, παρά κατά της ίδιας της διαδικασίας του εμβολιασμού.
Αγνοώντας προφανώς ότι η υποχρεωτικότητα μπήκε αναγκαστικά ως μέτρο για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ακριβώς επειδή επιμένουν στην στάση τους και δεν κάνουν το εμβόλιο που θα προστατεύσει τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους από τον ιό.
Από την πλευρά της η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, έχοντας δείξει μέχρι ώρας μία μεγάλη αδυναμία στο να πείσουν τους εργαζόμενους που έχουν τις αναστολές τους για το εμβόλιο και την αναγκαιότητα του, ειδικά σε χώρους σαν υγείας και περίθαλψης, τονίζουν ότι νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.
Ωστόσο, δεν κρύβουν την πεποίθηση και την αισιοδοξία που έχουν ότι όταν έρθει ώρα το μεγαλύτερο μέρος των υγειονομικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πάει να εμβολιαστεί. Αισιοδοξία που όμως στην πράξη δεν δικαιώνεται, τουλάχιστον μέχρι ώρας.
Οι περισσότεροι από τους υγειονομικούς που δεν το έχουν κάνει, δεν είναι γιατροί, αλλά νοσηλευτές, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις, ενώ άλλοι εργάζονται στο διοικητικό προσωπικό και σε άλλες θέσεις των δομών υγείας.
Με λίγα λόγια δεν είναι ειδικοί, ούτε έχουν ζήσει από τόσο κοντά την αρρώστια (τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς), ωστόσο επιμένουν στις αναστολές και στους ενδοιασμούς τους.
Σύμφωνα με το σωματείο Ιπποκράτης του νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, υπάρχουν κοντά στους 1.000 εργαζόμενους, στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας της Αχαΐας, που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση του εμβολίου.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία
Πάντως, αυτό που κάνει εντύπωση, είναι ότι επί του θέματος, δηλαδή το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στους υγειονομικούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ακόμα, δεν υπάρχουν, ούτε έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία.
Έτσι, οι υπολογισμοί στηρίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις που λένε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κοντά στους 300 υγειονομικούς, στον Άγιο Ανδρέα περίπου 250.
50 εργαζόμενοι (κατά προσέγγιση) στο Καραμανδάνειο παραμένουν ανεμβολίαστοι, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ανεμβολίαστοι και στο νοσοκομείο του Αιγίου, ενώ και στο νοσοκομείο Καλαβρύτων ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο.
Ακόμα πιο ομιχλώδες είναι το σκηνικό για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στα κέντρα υγείας της Αχαΐας, οπού εκεί δεν υπάρχουν ούτε και οι προσεγγίσεις, σχετικά με τους μόνιμους και τους επικουρικούς υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας λειτούργησε αποτελεσματικά με τους εργαζόμενους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ που εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι. Όμως όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ.
Αναδημοσίευση από achaianews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου