«Βαρύ» έργο περιμένει το υπ. Υγείας, μετά τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση.
«Βαρύ» έργο περιμένει το υπ. Υγείας, μετά τη χθεσινή ψήφιση στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση. Η εφαρμογή του νόμου στο σύνολό του προϋποθέτει την έκδοση τουλάχιστον 25 υπουργικών αποφάσεων για βασικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ, τον νέο τρόπο απόκτησης ειδικότητας των γιατρών, τη δημιουργία και λειτουργία των αυτόνομων ΤΕΠ και τη μαιευτική φροντίδα.
Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο πώς θα εφαρμοστεί το επίμαχο άρθρο 10, που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ υπό προϋποθέσεις να μπορούν να ασκούν και έργο στον ιδιωτικό τομέα. Στον νόμο περιγράφεται ότι θα απαιτείται να δοθεί το πράσινο φως από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ για να μπορεί ένας γιατρός να ασκήσει ιδιωτικό έργο θα πρέπει να τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις του στο νοσοκομείο κατά την τακτική πρωινή λειτουργία, τις εφημερίες και την ολοήμερη λειτουργία (απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία). Παραπέμπει δε σε υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν επακριβώς οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και ο έλεγχος τήρησης αυτών, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια.
Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο πώς θα δοθεί η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ υπό προϋποθέσεις να μπορούν να ασκούν και έργο στον ιδιωτικό τομέα – Θα ξεκινήσει «πιλοτική εφαρμογή» σε κάποια νοσοκομεία.
Η «πιλοτική εφαρμογή» του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να συμβαδίσει με την έναρξη λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων –πάλι σε πιλοτική βάση– στα νοσοκομεία. Το θεσμικό πλαίσιο για τα απογευματινά χειρουργεία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή τους (θα καθορίζει όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής των γιατρών σε αυτά, κοστολόγηση και το πώς θα αμείβονται οι γιατροί και το νοσοκομείο). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις υγειονομικές περιφέρειες ενημέρωση για το ποια νοσοκομεία είναι πιο έτοιμα για να εφαρμόσουν το μέτρο, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται την υπουργική απόφαση.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών που αναμένουν να διαβάσουν και την τελική μορφή των διατάξεων του νόμου, ετοιμάζονται για «αγώνα διαρκείας». Εκτιμούν ότι το επίμαχο άρθρο θα οδηγήσει σε λειτουργικά προβλήματα τόσο τις τραγικά υποστελεχωμένες κλινικές του ΕΣΥ, όσο και κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας με σχετική επάρκεια προσωπικού. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου, «το επόμενο διάστημα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, ενώ θα συνεδριάσουν ξανά τα εκλεγμένα όργανα των ενώσεων των γιατρών, κάτι που εκτιμώ ότι θα κάνουν και οι ιατρικοί σύλλογοι που ομόφωνα έχουν καταδικάσει το σχέδιο νόμου. Θα συντονιστούμε και θα δούμε πώς ακριβώς θα αντιδράσουμε το επόμενο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών δεν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα για άσκηση ιδιωτικού έργου». Σύμφωνα με τον ίδιο, δυνατότητα για ιδιωτικό έργο στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά σε πιο ήπια μορφή, είχε δοθεί και το 1992 επί υπουργίας Γεωργίου Σούρλα και κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν με διάταξη νόμου του 1992 οι γιατροί μπορούσαν να επιλέξουν εάν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής ή εάν θα ήταν μερικής απασχόλησης, με μικρότερες όμως αποδοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε οι γιατροί στο ΕΣΥ ήταν πολύ περισσότεροι και δεν παρατηρούνταν τα σοβαρά κενά που υπάρχουν σήμερα. Η διάταξη καταργήθηκε με επόμενο νόμο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Για την ιστορία, κατά τη χθεσινή –επί της αρχής και για συγκεκριμένα άρθρα ονομαστική– ψηφοφορία στη Βουλή, 156 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν «ναι» και 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι». Τρεις βουλευτές ήταν απόντες.
Αναδημοσίευση από https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου