Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

20/10/09: Yπόμνημα στην Υπουργό Υγείας..

ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, Κα Μαριλίζα  Ξενογιαννακοπούλου.          
                                                                    Αριθμ. Πρωτ…......157.
                                                                    Πάτρα……….20/10/09.          
                                     ΥΠΟΜΝΗΜΑ
           Κα  ΥΠΟΥΡΓΕ
                    Τo  Νοσοκομείο ΑΓ  ΑΝΔΡΕΑΣ, τo Νοσοκομείο πού  είναι κτισμένο στην  πόλη  των Πατρών, στην πύλη εισόδου της Ευρώπης και μάλιστα πάνω στον άξονα πού οδηγεί στο  κέντρο, τον   άξονα με τις πάρα πολλές ανθρωποθυσίες, είναι το αρχαιότερο Νοσοκομείο της περιοχής μας, με μια μακρόχρονη πλούσια και μάλιστα σημαντική δραστηριότητα και προσφορά.
           Αυτό λοιπόν το Νοσοκομείο  πού   εφημερεύει   εναλλάξ , μέρα παρά μέρα με το Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο του Ρίου, καλύπτοντας  όλες τις ανάγκες της περιοχής μας, μιας περιοχής πού τους πιο πολλούς μήνες του χρόνου, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης πού έχει,  ξεπερνά τα 2,5 εκατ.  Κατοίκους,  αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων.
          Το Νοσοκομείο ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ, το Νοσοκομείο πού αγαπούν και προτιμούν όλοι οι Πατρινοί και γενικότερα όλοι οι  Αχαιοί και όχι μόνον, παρά τον  σημαντικό, καθοριστικό και μάλιστα πρωταγωνιστικό του ρόλο ,  σ΄ όλη την Υγειονομική  Περιφέρεια  και  όχι μόνον, εκτός από τις 450 περίπου κενές οργανικές του θέσεις, βιώνει και τις επιπτώσεις τού σεισμού τής 8ης Ιουνίου τού 2008, δυστυχώς είναι σεισμόπληκτο.
          Ο Σεισμός τής 8ης Ιουνίου έθεσε εκτός λειτουργίας όλο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟ, το κτίριο όπου στεγαζόταν το 70% των δραστηριοτήτων του, δραστηριότητες πού βεβαίως όχι στην ολότητά τους, τώρα έχουν μεταφερθεί τόσο στο δορυφορικό μας κτίριο, το  409, όσο και   στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου λειτουργούμε βεβαίως όχι σε πλήρη ανάπτυξη, με ένα πρόχειρο απαράδεκτο και προκλητικό σχεδιασμό, πού ταλαιπωρεί τον λαό τής περιοχής μας.
          Οι παρεμβάσεις τής προηγούμενης Κυβέρνησης και τα χωρίς αντίκρισμα χρονοδιαγράμματά της, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου, πού είναι πρώτη προτεραιότητα για μάς και τον λαό τής περιοχής μας, επαναλειτουργία πού με βάσει τούς προσδιορισμούς τής προηγούμενης κυβέρνησης έχει μακρύ δρόμο και αβέβαιο μέλλον.
          Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν φαίνεται σύντομα να δίνεται σε λειτουργία ούτε ή άκρως απαραίτητη, ειδικά αυτήν την περίοδο, ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ.
                  Κα Υπουργέ
          Γι΄ αυτά τα δύο, άκρως σοβαρά και δυστυχώς βαλτωμένα προβλήματα, πού προαναφέρουμε, πού επιβαρύνουν την λειτουργία τού Παν/κού Νοσοκομείου και ταλαιπωρούν αφάνταστα τον λαό τής περιοχής μας, σάς επισημαίνουμε τις παρεμβάσεις  πού άμεσα,  κατά την γνώμη μας,  επιβάλλονται να γίνουν.
          Ι.  ΣΕ ΟΤΙ  ΑΦΟΡΑ  ΤΗΝ  ΝΕΑ  ΠΤΕΡΥΓΑ:   
 Α). Ό Εργολάβος  έχει  κάνει  ήδη  παύση  εργασιών  γιατί  δεν  
       πληρώνεται.  Εξ΄ όσων γνωρίζουμε τού οφείλονται 1 εκ. Ευρώ περίπου.
 Β). Εκκρεμεί  ή   υπογραφή  της   συμπληρωματικής   σύμβασης,  3,8   εκ
       Ευρώ,  για  την   προσθήκη   τού   ενός   επιπλέον   ορόφου  από   τούς  
        δύο   πού διεκδικούσαμε.
 Γ). Δεν  έχει  προχωρήσει  ακόμη  ό  διαγωνισμός  των  3.8 εκ. Ευρώ   για  
        τον Ηλεκτρομηχανολογικό  εξοπλισμό,  πού  βρίσκεται  στις  καλένδες  
        της επιτροπής  προμηθειών  τού  Υπουργείου.
          Αν όλα αυτά τα προαναφερόμενα τρέξουν, κάτι πού επιβάλλεται να γίνει γρήγορα, θα δώσουμε την πολυπόθητη λύση στην περιοχή μας, την επαναλειτουργία τού Νοσοκομείου μας στις δικές του εγκαταστάσεις και την άκρως απαραίτητη και αναγκαία, αποσυμφόρηση τής λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
          ΙΙ. ΣΕ  ΟΤΙ  ΑΦΟΡΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ  ΚΤΙΡΙΟ. 
 Α). Κατ΄   αρχήν    εκεί,   μετά    από     πολλές    καθυστερήσεις     και   
       χρονοδιαγράμματα,   έχει    εγκατασταθεί   πλέον   ό   Εργολάβος, πού
       εργάζεται  όχι   όμως   με   τούς  ρυθμούς  πού   εμείς  και  ό λαός  της
       περιοχής μας θα ήθελε και  πού οι  συνθήκες επιβάλλουν.
 Β). Η   Εργολαβία  αυτή,  ύψους   5,8  εκ.  Ευρώ  και   χρονοδιάγραμμα  7
       μηνών(λήγει τον Γεν. του 2010, χωρίς να υπολογίζουμε την παράταση
       των  250  ημερών  πού  ήδη έχει ζητήσει ό εργολάβος), δεν  προβλέπει  
       την   ολοκλήρωση   του  έργου.  Εξ΄ όσων  γνωρίζουμε  θα χρειαστούν
       νέες   πιστώσεις,  10  εκ  Ευρώ περίπου και επί πλέον αρκετός χρόνος,
       πέρα  από   την  προαναφερόμενη  παράταση,  για   την   ολοκλήρωση
        όλων  των  εργασιών πού  χρειάζονται και πού δεν προβλέπονται στην
        στη υπάρχουσα εργολαβία.
       ΙΙΙ. ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
                Πρίν το σεισμό της 8ης Ιουνίου, οί υπηρεσίες  του Νοσοκομείου μας στεγάζονταν και λειτουργούσαν  σε τρία διαφορετικά κτίρια:
 Α). Το ΚΕΝΤΡΙΚΟ και ήδη σεισμόπληκτο κτίριο.
 Β). Το  κτίριο  Γ.  ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ   πού   βρίσκεται   παρά  δίπλα,   στην 
        ίδια  οικοπεδική   έκταση  και  μάλιστα  σε   απόσταση  500   περίπου   
        μέτρων  από το κεντρικό.
  Γ). Το  δορυφορικό  κτίριο,  το   πρώην   409   Στρατιωτικό  Νοσοκομείο,  
        πού   Βρίσκεται   σε   άλλο   χώρο   και   δυστυχώς   σε   απόσταση   2    
        χιλιομέτρων  περίπου από τις κεντρικές μας υπηρεσίες.
          Με δεδομένη την προαναφερόμενη πολυδιάσπαση  των χώρων μας και των λειτουργιών μας, πριν από το 2004 διεκδικήσαμε την ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ πού προαναφέρουμε, καθώς επίσης και την παραπέρα απ΄ αυτήν ανάπτυξη νέων λειτουργικών κτιρίων, πού θα έδιναν άλλη διάσταση και άλλη προοπτική για το μεγάλο αυτό Νοσοκομείο της Πάτρας, τον Αγ.  Ανδρέα.
          Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ μετά από υπαναχωρήσεις, καθυστερήσεις, εκπτώσεις στα αρχικά τ.μ και βεβαίως μετά από την δική μας πίεση και επιμονή, προχώρησε φθάνοντας στο σημείο πού σας προαναφέρουμε.
           Σε ότι αφορά τά επιπλέον κτίρια πού διεκδικούσαμε, έχουν κατατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οί  ήδη έτοιμες μελέτες για δύο 4όροφα κτίρια 6.500  τ.μ το καθένα, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
          Παρά τις δημόσιες δηλώσεις και  δεσμεύσεις του προκατόχου σας και των εδώ εκφραστών του, Υ.ΠΕ και Δκση Νοσοκομείου, αυτό το αίτημά μας ακόμη δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και απ΄ όσα  είναι δυνατόν να γνωρίζουμε δεν έχουν κατατεθεί ακόμη ούτε τά σχετικά τεχνικά δελτία.
          Αξίζει να τονίσουμε, αφού ξεπεράσουμε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, αλλά και τις χωρίς αντίκρισμα εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης γι΄ αυτό το έργο, ότι αυτά τα δύο κτίρια πού θα πρέπει ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν, θα δώσουν την δυνατότητα παραπέρα ανάπτυξης του Νοσοκομείου και μάλιστα σε ενιαίους χώρους, θα δώσουν μιαν άλλη διάσταση και άλλη προοπτική ανάπτυξης και λειτουργίας, στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, για τα επόμενα 30 χρόνια και όχι μόνον.       
                  Κα Υπουργέ
        Όπως αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα μας, είναι αρκετά ΣΟΒΑΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ και βεβαίως δεν είναι τα μόνα. Γι΄ αυτά όμως τα προαναφερόμενα, επιβάλλεται  και πρέπει ΑΜΕΣΑ ή παρέμβασή Σας και βεβαίως ένας νέος σοβαρός επανασχεδιασμός για το μεσοδιάστημα της λειτουργίας μας και όχι μόνον.
                                             Γι΄ αυτό τό λόγο
Αφού σάς συγχαρούμε για την εκλογή σας και την Υπουργοποίησή σας και αφού σάς ευχηθούμε καλή επιτυχία στο όντως δύσκολο έργο πού αναλαμβάνεται,
                Να σας ζητήσουμε ή αν το θέλετε να σας καλέσουμε
Να κατεβείτε στην Πάτρα, με όλους τούς σχετικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και την ΔΕΠΑΝΟΜ, έτσι ώστε μέσα από ευρεία σχετική σύσκεψη και αφού δείτε συνολικά και σφαιρικά το θέμα, να δώσετε, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, τις πολυπόθητες και αναμενόμενες, εφικτές  λύσεις, τής όσο το δυνατόν συντομότερης  ΠΛΗΡΟΥΣ, ΣΩΣΤΗΣ, Αναγκαίας και Απαραίτητης ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: