Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

26/3/10: Εισήγηση του Σωματείου μας στη ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ.

          Είναι γνωστό σε όλους πλέον  ότι  το  Νοσοκομείο μας, το Νοσοκομείο ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ, που εφημέρευε και εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το ΠΠΝΡΙΟΥ  για την κάλυψη των αναγκών όλης της ευρύτερης περιοχής, της περιφέρειας της ΝΔ Ελλάδας και όχι μόνον, παραμένει δυστυχώς ακόμη  ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ.
          Επί  22 ολόκληρους μήνες,  τόσο εμείς οι Εργαζόμενοι στον ευαίσθητο αυτό χώρο, όσο και πολίτες της περιοχής μας, βιώνουμε όλοι μας μια ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, μια αφάνταστη ταλαιπωρία.
          Συνεχίζουμε δυστυχώς  επί 22 ολόκληρους μήνες, να λειτουργούμε με αυτόν τον πρόχειρο σχεδιασμό πού έγινε λίγες ημέρες μετά τον σεισμό, βάσει του οποίου:
-         250 κρεβάτια Νοσηλείας, άκρως απαραίτητα για την περιοχή μας, βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
-         Η Παθολογική κλινική, χάριν μικρής μερίδας καθηγητών, παραμένει ακόμη ΑΣΤΕΓΗ
Και γενικώς  οι υπηρεσίες μας υπολειτουργούσες τριχοτομημένες και στοιβαγμένες κάτω από τις πιο άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες στο ΤΑΧΥΡΥΘΜΟ, στο 409 και στο ΠΠΝΡΙΟΥ σε χώρους πού κάποιοι απ΄ αυτούς δεν ήταν κατάλληλοι ούτε για αποθήκες και βέβαια κάτω από μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
          Αυτή ή απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατάσταση, πού με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει άμεσα  προοπτική ανατροπής, έχει  σημαντικότατες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους  πολίτες της περιοχής μας, οι οποίοι  δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεχόμενοι δυστυχώς  καθημερινά  μια μεγάλη και  απίστευτη ταλαιπωρία.         
          Για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, προς το παρόν ή μόνη μας ελπίδα είναι ή ολοκλήρωση της ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ,  στην οποία πρόκειται να εγκατασταθούν όλες εκείνες οι υπηρεσίες μας πού σήμερα ευρίσκονται στο ΠΠΝΡΙΟΥ.
         Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, το κτίριο πού θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του ΠΠΝΡΙΟΥ, αφού ξεπεράστηκαν οι οικονομικές εκκρεμότητες πού είχαν σταματήσει το έργο επί ένα εξάμηνο και πλέον, σε ότι αφορά το κτιριακό του σκέλος  βρίσκεται σε εξέλιξη με την προσθήκη του ενός εκ των δύο απαραίτητων ορόφων πού διεκδικούσαμε και τον εξοπλισμό της  ύψους 5,7 εκ Ευρώ περίπου μετά την σχετική  ένταξη  να  βρίσκεται στη φάση της Δημοπράτησης.
           Μια δημοπράτηση πού θα πρέπει  να τρέξει γρήγορα έτσι ώστε με την κτιριακή ολοκλήρωσή της νέας αυτής πτέρυγας, να υπάρχει και ό απαραίτητος εξοπλισμός, με σκοπό και στόχο μέσα στην τρέχουσα χρονιά να ξανα λειτουργήσουμε στις δικές μας πλέον  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
     Γι΄ αυτήν την ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ   όπου    εκτός      από    το   υπόγειο   έχουμε: 
-         το ισόγειο 2000 τμ, όπου προβλέπεται να στεγαστούν τα ΤΕΠ.
-         Τον 1ο όροφο επίσης 2000 τμ περίπου,  όπου προβλέπεται να στεγαστούν τα χειρουργεία
           και ή ΜΕΘ.
-         Τον 2ο όροφο πού τώρα κατασκευάζεται 2000τμ κι αυτός, όπου προβλέπεται να   
          στεγαστούν 87 περίπου κρεβάτια νοσηλείας, 37 της Παθολογικής και από 25 της
          χειρουργικής και της Ορθοπεδικής κλινικής
επιβάλλεται και πρέπει  άμεσα ή δρομολόγηση  της κατασκευής και του 2ου επιπλέον ορόφου, πέραν απ΄ αυτόν πού τώρα κατασκευάζεται, του 3ου ορόφου πού δεν φαίνεται καν στο σχετικό σχεδιασμό, με βάσει και τα λεγόμενα του Γ.Γ του υπουργείου  υγείας, στην πρόσφατη  επίσκεψή του στην πόλη μας, όπου δεν μας έκανε την τιμή να επισκεφθεί  το Νοσοκομείο.
          Αυτός λοιπόν ό 3ος όροφος πού θα μπορεί να στεγάσει ακόμη 80 κρεβάτια περίπου, με δεδομένο το μεγάλο χρονικό διάστημα πού θα χρειαστεί για την παράδοση και λειτουργία του παλιού σεισμόπληκτου κτιρίου, θα ανακουφίσει το σύστημα και θα συμβάλλει στην μεγαλύτερη ανάπτυξη και καλύτερη λειτουργία  του Νοσοκομείου ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ.         
          Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ΚΤΙΡΙΑΚΑ  μας, ζητήματα η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Εκεί πού είπαμε ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ και πάλι αναφωνούμε ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΑ. Μετά τα ήξεις - αφήξεις, τις υπεκφυγές, τις κοροϊδίες και τις καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ανατέθηκε επιτέλους η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ένα έργο στο οποίο λίγο αργότερα βρεθήκαμε προ εκπλήξεων. Βρεθήκαμε απέναντι σε μια ανάθεση χωρίς κωδικούς και χωρίς τις απαιτούμενες πιστώσεις και δυστυχώς χωρίς  καμία πρόβλεψη πιστώσεων.
          Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ του κεντρικού μας κτιρίου, όπου στα 13000 τμ στεγαζόταν το 70% των δραστηριοτήτων μας, μετά την γνωστή κοροϊδία όπως προαναφέρουμε από την απερχόμενη κυβέρνηση με τις ανύπαρκτες πιστώσεις, οι εργασίες έχουν σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη και το έργο βρίσκεται στον αέρα, προς αναζήτηση πιστώσεων κλπ άλλων, που μας προβληματίζουν για την τύχη του και την προοπτική ολοκλήρωσής του και βεβαίως  την 16/4/2010  με κίνδυνο  διάλυσης της σχετικής Εργολαβίας.
         Γι΄ αυτό το παλιό κεντρικό σεισμόπληκτο κτίριο, όπου οι εργασίες πού έχουν γίνει, ύψους 1,6 εκ Ευρώ, έχουν φθάσει όχι βέβαια πλήρως μέχρι τον 1ο όροφο,  επιβάλλεται έστω και τώρα μια σοβαρή προσέγγιση – επανεκτίμηση, δεδομένου ότι τα 5,8 εκ ευρώ  της αντισεισμικής θωράκισης, πού ακόμη δεν έχουν βρεθεί, δεν παραδίδουν σε επαναλειτουργία το κτίριο, το οποίο θα χρειαστεί εκ νέου μελέτες διαγωνισμούς και πιστώσεις  της τάξης των 12-15 εκ ΕΥΡΏ.
          Γι΄ αυτό το έργο εμείς ενδεικτικά λέμε ότι  μπορεί, αφού εξευρεθούν κατ΄ αρχήν  οι σχετικές  πιστώσεις, να ξανα-ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες της αντισεισμικής θωράκισης μέχρι και τον 4ο όροφο και παράλληλα να κινηθούν οι απαραίτητες και χρονοβόρες διαδικασίες των μελετών κλπ σχετικών διαδικασιών ανάθεσης και λοιπών εργασιών πού θα χρειαστούν γι΄ αυτούς του ορόφους πλην των 5ου -6ου και 7ου πού θα  μπορούσαν  να κατεδαφιστούν έτσι ώστε αυτό το υπόλοιπο κτίριο να καταστεί λειτουργικό και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες μας εκείνες πού σήμερα είναι εγκατεστημένες  και υπολειτουργούσες στο δορυφορικό μας κτίριο το γνωστό 409. Αυτή ή παρέμβαση θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του 409 και στην επαναφορά μας σε ομαλές λειτουργίες.
         Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν μας τις δυσκολίες της αντισεισμικής θωράκισης, εκτιμούμε ότι το μέλλον, ή προοπτική του Νοσοκομείου μας, είναι τα                 ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ, αυτά πού διεκδικούσαμε, αυτά για  τα οποία όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες της ΝΔ μας διαβεβαίωναν ότι τα είχαν  εντάξει προς κατασκευή  στο  ΕΣΠΑ, για τα οποία  βρεθήκαμε δυστυχώς και γι΄ αυτά προ εκπλήξεων, να  παραμένουν δυστυχώς στα αζήτητα, χωρίς καμία ένταξη και  δυστυχώς  χωρίς τις απαραίτητες προς ένταξη  μελέτες.
          Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ στην περιοχή μας και για να σταματήσει ή ταλαιπωρία των πολιτών, επιβάλλεται:
   -   Η ολοκλήρωση άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες,  της ΝΕΑΣ
        ΠΤΕΡΥΓΑΣ με  τους  δύο  επιπλέον  ορόφους.
  -   Η ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ           ΘΩΡΑΚΙΣΗ του κεντρικού κτιρίου και ή    
       επαναλειτουργία του, όπως προαναφέρουμε.
   -  Και ή κατασκευή των δύο απαραίτητων πλέον νέων  ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΩΝ
      ΚΤΙΡΙΩΝ.                                                                
           Γιατί μόνον έτσι ό ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑΣ θα λειτουργήσει πλήρως και σωστά σε  ενιαίο  και οργανωμένο κτιριακό συγκρότημα όπου, εφημερεύοντας εναλλάξ μέρα παρά μέρα με το Πανεπιστημιακό θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες της περιοχής μας.
         Το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ είναι ένα Νοσοκομείο με μεγάλη προσφορά, είναι απαραίτητο για την περιοχή μας, το αγαπούν και το θέλουν όλοι οι Αχαιοί και όχι μόνον και γι΄ αυτό  χρειάζεται και πρέπει να έχει καλύτερη τύχη, όπως καλύτερη τύχη επιβάλλεται και πρέπει να έχουν και οι πολίτες οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, πού επί δύο ολόκληρα χρόνια  ταλαιπωρούνται αφάνταστα.
            Γι αυτό λοιπόν επιβάλλεται και πρέπει ή στήριξη αυτού  του Νοσοκομείου, ή ΑΜΕΣΗ  και μάλιστα ΠΛΗΡΗΣ επαναλειτουργία του στις δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις 
                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: