Αντιμέτωποι με το φάσμα της εφεδρείας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Το σχέδιο, που τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών, καταρτίζεται με στόχο την εξασφάλιση 4 δισ. ευρώ. Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία από το 2013 και μαζική έξοδο συμβασιούχων με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015 περιλαμβάνει εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης για να γεμίσει τη τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013-2014 και να αποκρούσει την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις ακόμα και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς ακόμα και εντός της κυβέρνησης και που η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση των τριών πολιτικών αρχηγών προβλέπει ότι θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015 και την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων. Μάλιστα εξετάζονται και αλλαγές στο καθεστώς της εφεδρείας με ανοιχτό το ενδεχόμενο στη λίστα των υποψηφίων να συμπεριληφθούν ακόμα και εκείνοι που απέχουν 5 χρόνια από τη σύνταξη έναντι του ενός που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα μελετάται η επιμήκυνση της διάρκειας της εφεδρείας σε τρία χρόνια από έναν χρόνο με ταυτόχρονο όμως ψαλίδισμα των καταβαλλόμενων αποδοχών κάτω από το 60% του βασικού μισθού. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που είχε καταθέσει στο παρελθόν η ΝΔ προέβλεπε την υπαγωγή σε πρώτη φάση 60.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας και επιπλέον 40.000 μετά την πάροδο 3 - 4 ετών, με λήψη του βασικού τους μισθού και χωρίς απόλυση.
Οι συμβασιούχοιΓια τους συμβασιούχους δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Θα παραμείνει μόνο ο απόλυτα αναγκαίος αριθμός για να μη νεκρώσουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Η επεξεργασία έκτακτου σχεδίου δράσης για τη δραστική μείωση του προσωπικού είναι απόρροια της εμμονής της τρόικας στο θέμα των απολύσεων και των αυξημένων αναγκών για τις περικοπές στις δαπάνες για τη συμπλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεώρηση προήλθε και από το γεγονός ότι η τρόικα απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών προτάσεων για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τη συρρίκνωση του Δημοσίου μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών και φορέων.
Ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφευχθούν άμεσες απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο και να κερδηθεί χρόνος ώστε το νέο καθεστώς της εφεδρείας να προετοιμασθεί καλά και να εφαρμοσθεί από το νέο έτος. Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποκάλυψε ότι έκθεση των τεχνικών κλιμακίων κάνει λόγο για την ανάγκη απομάκρυνσης από το Δημόσιο 30.000 εργαζόμενων εντός του 2012 μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο «MEGA» δήλωσε ότι αντί των απολύσεων «αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά, καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα.
Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Παράθυρο για επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά άφησε ανοικτό το θέμα εφαρμογής της εφεδρείας, συνδέοντάς το άμεσα με την τρύπα στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. «Το θέμα της εφεδρείας θα το δούμε διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα. Τα 11,5 δισ. είναι ένα σημαντικό νούμερο. Δεν έχουμε φτάσει εκεί, απέχουμε ακόμη γύρω στα 3,5-4 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου