Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία νέου τύπου προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας.

            Για το νέο πακέτο των περικοπών ενημέρωσε σήμερα το βράδυ τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, εξερχόμενος του Μαξίμου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί νέου τύπου εφεδρεία.

          «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε, ενώ για την εφεδρεία τόνισε ότι «μιλάμε για άλλου τύπου, νέου τύπου εφεδρεία» και πως το πλήρες πακέτο των μέτρων θα είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα.

           Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και πως αυτή τη στιγμή, «κοστολογούμε τα μέτρα». Παράλληλα, έκανε λόγο για μια διαρκή διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο καθεστώς θα υπαχθούν για τη διετία 2013-2014, 35.000-40.000 υπάλληλοι. Σε εφεδρεία θα τεθούν και 3.000 άτομα που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που απουσιάζουν από την υπηρεσία τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς ή άλλους λόγους

Οι τελευταίες... πινελιές στο σχέδιο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ μπήκαν σήμερα σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ «κλείδωσαν» οι βασικοί όροι υλοποίησης του μέτρου της εφεδρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο στην πρότασή του για το πακέτο μέτρων της επόμενης διετίας έχει περιλάβει νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας, το οποίο θα εφαρμοστεί ως εξής:
  • Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θα υπαχθούν στο μέτρο θα παραμείνουν για τρία χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.
  • Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 65% του βασικού μηνιαίου μισθού τους.
  • Μετά την παρέλευση της τριετίας, αποχωρούν από το Δημόσιο.
  • Το μέτρο δεν αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ οι οποίοι και εξαιρούνται από την εφεδρεία.

         Εξάλλου, όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, χωρίς αξιολόγηση θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι υπάλληλοι με «προβληματική συμπεριφορά».
         Αναφέρει πως πρόκειται για 3.000 υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους και συμπληρώνει πως κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν, οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα.
          Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εφεδρεία θα τεθεί και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους επικαλούμενοι ψυχολογικούς λόγους ή αντίστοιχη ασθένεια.
          Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
         Μέσα στην επόμενη διετία 2013-2014 θα τεθούν σε εφεδρεία 35.000 με 40.000 υπάλληλοι.
          Η λύση της εφεδρείας επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015 και να ξεπεραστούν οι πιέσεις της τρόικας για απολύσεις.
          Με τα σημερινά δεδομένα συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, υπάρχει ένα «κενό» στην επίτευξη του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: