Νέο σοκ περιμένει 150.000 εν αναμονή συνταξιούχους και άλλους 50.000 ασφαλισμένους που θα καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του έτους από την αναδρομική ισχύ της περικοπής επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που αναμένεται με βάση και τις νέες επισημάνσεις της τρόικας να ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2012.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που χτενίζουν από την περασμένη Παρασκευή «τις απεικονίσεις στα χρέη των Ταμείων», στη διεύθυνση εσόδων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είδαν ότι παρά τη συνένωση των Επικουρικών στο ΕΤΕΑ, το Ταμείο θα «κλείσει» φέτος με έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από το Mega το Σαββάτο προδιέγραψε μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι «ήταν ακόμη και κατά 60% υψηλότερο από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί και ότι αναζητείται τρόπος ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν».
Το θέμα των εφάπαξ ωστόσο θα βρεθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι για εκείνους που έλαβαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012 το εφάπαξ θα υπολογιστεί εξ ολοκλήρου με τον παλιό τρόπο, σημειώνοντας ότι όσοι έχουν λάβει συνταξιοδοτικές αποφάσεις «από τον Ιούλιο του 2012 ή όσοι έχουν πάρει συνταξιοδοτική πράξη, δεν πρόκειται να πάνε με τον καινούργιο τρόπο», ο οποίος προβλέπει σαρωτικές μειώσεις μέχρι και 30% επιπλέον του 38% που έχει μειωθεί σήμερα το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο
Κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό «κουμπαρά» όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές του. Το τελικό ποσό του εφάπαξ θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη ακόμα και ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχει υποβληθεί τη συγκεκριμένη χρονιά. Δηλαδή, αν η έξοδος υπαλλήλων είναι μεγάλη, το ποσό θα μειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες βιωσιμότητας.
Οι μειώσεις κατά μέσον όρο εκτιμάται πως θα είναι 20%, ενώ κάθε ασφαλισμένος θα έχει ατομικό «κουμπαρά» όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές του.
Το τελικό ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα και με την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα. Είναι χαρακτηριστικό πως θα λαμβάνεται υπόψη ακόμα και ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχει υποβληθεί τη συγκεκριμένη χρονιά. Στελέχη από το χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως αυτό θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις, που, κατά μέσον όρο θα είναι 20% (ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν το 30%). Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ήδη έχουν υποστεί δύο περικοπές στο εφάπαξ, το οποίο αυτή τη στιγμή καταβάλλεται «κουρεμένο» κατά 38%.
Παράλληλα, η άσχημη οικονομική κατάσταση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί εκ νέου ο χρόνος αναμονής, καθώς, αν δεν υπάρχει ζεστό χρήμα, θα καθυστερεί η καταβολή του βοηθήματος. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπου πέρυσι είχε δοθεί οικονομική χρηματοδότηση για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Ωστόσο, τα χρήματα θα εξαντληθούν στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες λίστες αναμονής. Με βάση το σχεδιασμό του Ταμείου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 θα έχει καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους έως τον Ιούνιο του 2012, ενώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι ημερομηνίες καταβολής για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου