Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι υγειονομικοί χάρτες της χώρας. Οι διαφοροποιήσεις που θα χαρακτηρίσουν τη νοσοκομειακή περίθαλψη της περιοχής μας, δεν σχετίζονται με καταργήσεις αλλά αντιθέτως με αναβαθμίσεις.
Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων φέρεται να αποκτά, επιπλέον, Κέντρο Τραύματος, το Νοσημάτων Θώρακος να αναδεικνύεται σε κέντρο αναφοράς για τις παθήσεις των πνευμόνων και του θώρακα και το Καραμανδάνειο να αποκτά Μονάδα Νεογνών.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καλούνται όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Αχαΐα δεν θα στερηθεί καμία από τις υπάρχουσες δομές. Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, για το οποίο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, με πρώτη αυτή του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, παρ' ότι δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες θα οργανωθεί περαιτέρω με τη δημιουργία, πλήρως εξοπλισμένων εξωτερικών ιατρείων, μιας σύγχρονης κλινικής χρονίων πασχόντων κι ενός άρτια οργανωμένου κέντρου τραύματος που είναι απαραίτητο για την περιοχή λόγω και του χιονοδρομικού κέντρου.
Σε ό,τι φορά τα νοσοκομεία της Πάτρας δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Κυρίως οι διαφοροποιήσεις αφορούν ζητήματα που έχουν τεθεί και στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Ενα από αυτά είναι η ενσωμάτωση της Μονάδας Νεογνών του 409 στο Καραμανδάνειο. Ενα δεύτερο έχει να κάνει με την ανάδειξη του Νοσημάτων Θώρακος σ' ένα κέντρο αναφοράς για τα νοσήματα των πνευμόνων και του θώρακα. Το τελευταίο θα λειτουργήσει ανακουφιστικά και τις παθολογικές κλινικές των δύο νοσοκομείων (ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα»).
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της περιοχής. Ο τελικός σχεδιασμός δε, θα γίνει παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη.
Για να φτάσουμε όμως στο θέμα των υγειονομικών χαρτών το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να έχει καλύψει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα, προκειμένου να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας μας.
Κι αυτές εστιάζονται στα εξής:
-Δηοσίευση ισολογισμών.
-Εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-Πλήρη ένταξη αναλυτικής λογιστικής και πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία.
-Εκτέλεση προϋπολογισμών χωρίς υπερβάσεις.
Προϋποθέσεις στις οποίες τα νοσοκομεία της περιοχής μας, πλην των μικρών (Καραμανδάνειο- Νοσημάτων) δεν έχουν ανταποκριθεί. Σε ορισμένες σαφώς δικαιολογημένα και σε άλλες αδικαιολόγητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον «Αγ. Ανδρέα» οι υπηρεσίες του οποίου, μετά την πρόσφατη σύσκεψη των διοικητών με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος παρατήρησε έντονα το διοικητή του νοσοκομείου όταν δημοσίως ομολόγησε την αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης του ισολογισμού, έχουν εντατικοποιήσει τις εργασίες ώστε να φανούν συνεπείς.
Από κει και πέρα, όμως, υπάρχει το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και των υπερβάσεων στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Οπως αναφέρθηκε στην ίδια συνάντηση, ο «Αγ. Ανδρέας», κι άλλα δέκα περίπου νοσοκομεία της χώρας, έχει χτυπήσει ήδη κόκκινο σε αρκετούς κωδικούς από τον προϋπολογισμό του.
Η ουσία είναι ότι φαίνεται να γυρίζει μία νέα σελίδα για τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που καλούνται να ασκούν διοίκηση, τηρώντας στο απόλυτο τις οδηγίες του υπουργείου, να είναι αποτελεσματικές και να ξεπερνούν τα οικονομικά περιθώρια που έχουν. Κι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αυτό θα ελέγχεται και θα αξιολογείται κάθε εξάμηνο.
Ο έλεγχος και η αξιολόγηση θα επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη. Ο υπουργός ζήτησε από τον διοικητικό μηχανισμό του ΕΣΥ να βάλει τέλος στην ατιμωρησία των παρανομούντων και των καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γιατρούς, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εξασφαλίσει μία ιδιότυπη ασυλία στο σύστημα. «Αυτά θα τελειώσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
Αρθρο Μαρίνας Ριζογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου