Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Στο στόχαστρο οι πρόωρες συντάξεις

         Καμπανάκι για τις πρόωρες συντάξεις χτυπά το υπουργείο Εργασίας, με τους «προβολείς» να πέφτουν στα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Η «ατζέντα» των παρεμβάσεων περιλαμβάνει ακόμα ενοποιήσεις ταμείων μέσα στο 2015 και κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Απο τα στοιχεία του Δεκεμβρίου προκύπτει ότι ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913
Με βάση το σύστημα «Ηλιος», το τελευταίο τετράμηνο το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε το στίγμα τονίζοντας πως «χρειάζεται δίκαιη αντιμετώπιση των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης» και έκανε λόγο για στοιχεία που «θέτουν επί τάπητος προκλήσεις σταδιακού εξορθολογισμού και ισορροπίας». Καταλήγοντας σημείωσε πως «σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια ''πολυτέλεια'' ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;».
Ειδικοί στο ασφαλιστικό σύστημα εκτιμούν πως περίπου 150.000 άτομα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για «παλαιούς» ασφαλισμένους, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πάντως με βάση τη νομοθεσία όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62, όπου προβλέπεται). Εναλλακτικά αποχωρούν με 40 έτη δουλειάς στα 62, ενώ δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για άλλες κατηγορίες (μόνο στα βαρεά διατηρείται το ειδικό καθεστώς).
Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι ακόμα:
- Η ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων το 2015 για να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
- Η κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς υπάρχουν 8.000 νόμοι και κανονιστικές διατάξεις που εκτείνονται σε 38.500 σελίδες.
Με βάση το σύστημα «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας τον Δεκέμβριο παρατηρείται επίσπευση στην έκδοση νέων συντάξεων. Ειδικότερα βγήκαν 34.680 αποφάσεις από τις οποίες οι 23.958 αφορούν επικουρικά ταμεία (τον προηγούμενο μήνα δεν ξεπερνούσαν τις 5.260 οι αποφάσεις επικουρικής σύνταξης).
Παράλληλα υπήρξε αναστολή 9.494 συντάξεων σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει αλλά και σε περιστατικά που έγινε δεύτερος γάμος και επομένως έπρεπε να διακοπεί η σύνταξη χηρείας. Συνολικά μέσα σε ένα τετράμηνο έχουν ανασταλεί 33.921 συντάξεις λόγω ληξιαρχικών μεταβολών.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του Δεκεμβρίου προέκυψε ακόμα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 και το μέσο εισόδημα σε συντάξεις γήρατος είναι 953,58 ευρώ (προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης). Πάντως ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ.
Οσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 168.538, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε 56,7 εκατομμύρια.
Συνολικά η δαπάνη για το 2014 υπολογίζεται σε 662,9 εκατομμύρια.
Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως 1,2 εκατομμύρια άτομα παίρνουν μία σύνταξη από τα Ταμεία. Στον αντίποδα υπάρχουν σχεδόν 400 άτομα που έχουν καταφέρει να εισπράττουν πάνω από επτά συντάξεις (κύριες, επικουρικές).
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: