Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στέγνωσαν από αντικαρκινικά φάρμακα στο ΕΣΥ.

           Αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης βρίσκονται οι καρκινοπαθείς. Παρότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύονται ότι διατηρούν αποθέματα για τρεις μήνες, τα φαρμακεία του ΕΣΥ έχουν στεγνώσει από αντικαρκινικά φάρμακα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εξωτερικούς ασθενείς.
«Στερούμεθα»
       «Ο ΕΟΠΥΥ ζητά συγγνώμη για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η οποία οφείλεται στη μεγάλη προσέλευση ασθενών που λαμβάνουν νοσοκομειακά φάρμακα λόγω αδυναμίας των κρατικών νοσοκομείων»
        Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ να αναγκάζονται να δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους ασθενείς, με την ένδειξη στη συνταγή «στερούμεθα».
       Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελούν υπό τις συνθήκες αυτές μονόδρομο για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
      Ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός παραδέχεται ότι δημιουργούνται ουρές ταλαιπωρίας, με την αναμονή να αγγίζει ακόμη και τη μιάμιση ώρα.
       «Ο ΕΟΠΥΥ ζητά συγγνώμη για την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η οποία οφείλεται στη μεγάλη προσέλευση ασθενών που λαμβάνουν νοσοκομειακά φάρμακα λόγω αδυναμίας των κρατικών νοσοκομείων». Το σημείωμα αυτό είναι τοιχοκολλημένο σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρότι τα κεντρικά παρατήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ενισχυθεί με έξτρα προσωπικό σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
  Αρρυθμίες
        Σημειώνεται, γράφουν τα «Νέα» ότι οι ασφυκτικοί προϋπολογισμοί στο ΕΣΥ έχουν προκαλέσει στα χρόνια της κρίσης αρρυθμίες στη διάθεση ακριβών φαρμάκων.
        Παραδοσιακά όμως το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο τους τελευταίους μήνες του χρόνου, όταν τα ταμεία των νοσοκομείων πλέον στενάζουν υπό το βάρος της προμήθειας ακριβών σκευασμάτων.
       Φέτος όμως τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσό που αντιστοιχεί στη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση τους.
         Μοιραία, αντικαρκινικά νοσοκομεία όπως ο Άγιος Σάββας και οι Άγιοι Ανάργυροι στην Αθήνα και το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη δεν δύνανται να προμηθεύσουν τους ασθενείς τους με τα απαραίτητα για τη χημειοθεραπεία τους σκευάσματα.
Αντίστοιχη στενότητα σε φάρμακα καταγράφεται και σε άλλα φαρμακεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως το Σωτηρία, η Παμμακάριστος, το Κωνσταντοπούλειο, το Παπαγεωργίου και το Βενιζέλειο.
Το πλαφόν
        Εντωμεταξύ, σε πάγια τακτική αναδεικνύεται το πλαφόν που έχουν επιβάλει οι φαρμακοποιοί στα φάρμακα που δίνουν ανά ασφαλισμένο, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν τα γεμάτα ράφια τους.
Ενδεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων.
         «Παρακαλούνται οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων να αρκούνται στις ποσότητες φαρμάκων τα οποία δικαιούνται για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους, όπως αυτό αποδεικνύεται από την ημερήσια δοσολογία. Η αποθεματοποίηση των φαρμάκων δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στη διαδικασία συνταγογράφησης και εξυπηρέτησης τους» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.
Αναδημοσίευση από το THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια: