Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

         Απολύσεις στο δημόσιο φέρνει το Γ’ μνημόνιο. Η αξίωση αυτή είναι του κου Σόιμπλε, και την είχε διαρρεύσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη 12η Ιουλίου. Ο ελληνικός τύπος σχεδόν στο σύνολό του είχε αποκρύψει τις πληροφορίες.
        Οι λοιποί Ευρωπαίοι συμφωνούν και επιπλέον θέτουν τους κύριους στόχους του 3ου μνημονίου ως εξής: Αναδιάρθρωση του χρέους και χρήμα στις επιχειρήσεις της χώρας με τρεις προϋποθέσεις:
Α) Την αποπολιτικοποίηση (στην ουσία αποκομματικοποίηση) του κράτους
Β) Την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων
Γ) Τη μείωση του Δημοσίου τομέα κατά 60.000-100.000 ανθρώπους τα επόμενα 3 χρόνια με τη διαδικασία της κατάργησης ολόκληρων οργανισμών ή οργανικών θέσεων. Συνταγματικά επιτρέπεται η απόλυση των υπαλλήλων που καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις.
         Για τους γνωρίζοντες αυτό ήταν το βασικό κριτήριο της επιλογής της κας Ντέλια Βελκουλέσκου ως επικεφαλής κατ’ουσία της τρόικα στη χώρα μας. Η κα Βελκουλέσκου ως χαμηλόβαθμο μέλος της Τρόικα την εποχή του β’ μνημονίου είχε προτείνει με εμπεριστατωμένη μελέτη την κατάργηση 150.000 θέσεων στο δημόσιο.
          Η πρότασή της τότε δεν έγινε δεκτή. Επιστρέφει σήμερα από θέση ισχύος, με τις ισχυρές πλάτες των Γερμανών και το πλεονέκτημα ενός αριστερού πρωθυπουργού (που έχει αποδεχτεί τη μεταρρύθμιση αυτή) και μιας κολοβής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: