Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Καταιγίδα στις τσέπες μας!

        Σε νέο πονοκέφαλο μπαίνουν εκατομμύρια Έλληνες, αν υλοποιηθεί η εντολή των δανειστών για άμεση εφαρμογή όσων ζητούν. Οικονομικοί και νομικοί αναλυτές βλέπουν νέα δεινά – πολύ σκληρά για όλους!
      Η αναμενόμενη μείωση του αφορολογήτου, σε συνδυασμό με την πιθανή μείωση των συντάξεων λόγω επαναϋπολογισμού, προκαλεί ένα σκληρό οικονομικό σκηνικό, το οποίο δύσκολα θα αποφευχθεί. Αυτήν την ώρα, οι δανειστές ζητούν και τα δύο: Και μείωση συντάξεων και μείωση αφορολογήτου!
      Το ΔΝΤ είναι σαφές: Είναι ιδιαίτερα σκληρή η έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι «η άρνηση μεταρρυθμίσεων θα προκαλούσε νέες πιέσεις ρευστότητας στις τράπεζες και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ…».
      Θέλει και μειώσεις συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό και μείωση του αφορολογήτου, που μάλλον θα πάει στα 7.000 ευρώ και… βλέπουμε!
     Οι ειδικοί επί του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού λένε πως, αν εφαρμοσθούν όσα «διατάσσει» το ΔΝΤ και αποδέχεται, όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα, μειώνονται δραστικά συντάξεις, μισθοί και εισοδήματα.
     Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος βλέπει μείωση των εισοδημάτων από 40 έως 400 ευρώ, αν πάμε σε αφορολόγητο 7.000 ευρώ.
      Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι, μέσω επαναϋπολογισμού, θα επέλθουν τραγικές μειώσεις, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους συνταξιούχους.
      Οι ειδικοί αναλογιστές σημειώνουν ότι, αν περάσει του ΔΝΤ, τότε πάμε σε δραστικό περιορισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων. Μάλιστα, προσδιορίζουν ως εξής τις μειώσεις:
– ΙΚΑ: Η μείωση θα φτάνει τα 70-320 ευρώ.
– Δημόσιο: Εδώ οι απώλειες ξεκινούν από 80 και φτάνουν τα 330 ευρώ τον μήνα.
– Στον ΟΑΕΕ, ιδίως στους πρώην του ΤΕΒΕ, κόβονται 220 ευρώ τον μήνα.
Η παγίδα του Κατρούγκαλου
Ο νόμος Κατρούγκαλου κρύβει μια τεράστια παγίδα για την πλειονότητα των συνταξιούχων. Ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με βάση τον νόμο οδηγεί σε μειώσεις έως και 32% για 2.500.000 συνταξιούχους. Δεν πρόκειται για μειώσεις που αφορούν στους συνταξιούχους οι οποίοι θα βγουν στο μέλλον σε σύνταξη, αλλά για μειώσεις που αφορούν σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.
Tι σημαίνει αφορολόγητο στα 6800-7.000 ευρώ
Αν τελικά πάμε σε μείωση αφορολογήτου κοντά στα 7.000 εύρο, η άμεση επιβάρυνση ανά φορολογούμενο θα είναι από 40-400 ευρώ. Δηλαδή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 501 ευρώ θα πληρώσουν πλέον φόρο!


του Γιώργου Αυτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: