Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Βουνό τα προβλήματα με τις συμβάσεις των εργολαβικών

       Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με την υπογραφή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που υπέγραψαν συμβάσεις σε μια σειρά νοσοκομεία.
       Σύμφωνα με πληροφορίες σε μια σειρά Νοσοκομεία η διαδικασία έχει παγώσει από τις Διοικήσεις τους με εντολή του ΑΣΕΠ μετά από προσφυγή στα δικαστήρια εργολαβικών  εταιριών.
Σε άλλα Νοσοκομεία οι Διοικήσεις αρνούνται να μετατρέψουν τις συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, παρά την σχετική νομοθετική πρόβλεψη, με την δικαιολογία ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει προβλήματα και απαιτείται νέα που θα τα αντιμετωπίζει. (βλ Άρτα)
       Υπάρχουν Νοσοκομεία που παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει συμβάσεις είτε συμβάσεις έργου είτε εξαρτημένης εργασίας παραμένουν απλήρωτοι λόγω άρνησης των επιτρόπων να υπογράψουν τα σχετικά εντάλματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. (στην Άρτα για πάνω από  5 μήνες στην Πρέβεζα για 2 κλπ).
       Τέλος στα περισσότερα Νοσοκομεία με το επιχείρημα ότι υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων έχει παγώσει και συνεχίζεται δια της διολισθήσεως η παραμονή των εργολάβων με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων.
       Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν επίσης από τις προϋποθέσεις για την υπογραφή των συμβάσεων που θέτει η σχετική νομοθετική ρύθμιση αφού αν αυτές τηρηθούν ένα μεγάλο μέρος των ήδη εργαζομένων κινδυνεύει να απολυθεί. Συγκεκριμένα τα κριτήρια που έχουν τεθεί οδηγούν σε απόλυση κυρίως εργαζόμενους που είναι μετανάστες αλλά και ένα μεγάλο μέρος από όσους έχουν λίγα χρόνια υπηρεσίας .
      Εδώ  πρέπει να επισημάνουμε ότι το σχέδιο για τα νέα οργανογράμματα  που έδωσε για διαβούλευση το Υπ. Υγείας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την σύσταση οργανικών θέσεων στους τομείς των υποστηρικτικών υπηρεσιών (Καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) και την διασφάλιση της σταθερής εργασίας που διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα.  Αντίθετα με τον περιορισμό των οργανικών θέσεων που προβλέπει ανοίγει το δρόμο για την διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την επιστροφή των εργολάβων και εταιριών όχι μόνο σε αυτούς τους τομείς αλλά και σε υπηρεσίες όπως οι Διοικητικές – Οικονομικές, την Τεχνική και τον Εργαστηριακό τομέα.
       Τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και η ΠΟΕΔΗΝ  πέρα από την διεκδίκηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς πρέπει να επιμείνουν στην εκδίωξη των εργολάβων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων αυτών των εργαζόμενων και την άμεση αποπληρωμή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: