Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Πάτρα: Ανοίξτε επιτέλους τον "Αγιο Ανδρέα"

Πάτρα: Ανοίξτε επιτέλους τον "Αγιο Ανδρέα"      Κι ενώ καθημερινά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αναζητούν χώρο για να νοσηλεύσουν τους δεκάδες ασθενείς που φτάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγ. Ανδρέα», το πολυώροφο κτίριο, που είναι έτοιμο από τις 20 Δεκεμβρίου, παραμένει κλειστό ελέω γραφειοκρατίας.
       Πέραν του ότι ξεκίνησε με καθυστέρηση, η διαδικασία της διοικητικής παραλαβής του κτιρίου εξελίσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και με συχνές χρονικές παρενθέσεις απραξίας. Κι αυτό συμβαίνει με ευθύνη των «Κτιριακών Υποδομών» (πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ) που είναι ο ανάδοχος του έργου.
       Σαφώς και πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, όπως προ ημερών επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση των «Κτιριακών Υποδομών», αλλά όπως επισημαίνει ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Σερεμέτης, «θα μπορούσε να ξεκινάει τμηματικά η λειτουργία του κτιρίου, όπως ολοκληρώνεται η διοικητική παραλαβή του» και εξηγεί:
       «Τώρα βρισκόμαστε στον 4ο όροφο, όπου η τριμερής επιτροπή ελέγχει και προχωράει στη διοικητική παραλαβή προς χρήση. Θα μπορούσαμε στους άλλους τρεις ορόφους όπου ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία να προχωράμε στον υγειονομικό καθαρισμό και να ξεκινάει η μεταφορά.        Αλλωστε η οριστική παραλαβή του κτιρίου θα γίνει μετά από ένα χρόνο. Το κτίριο θα λειτουργήσει πλήρως, θα καταγράψουμε τυχόν αδυναμίες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν και στη συνέχεια θα γίνει η παραλαβή».
       Μάλιστα ο κ. Σερεμέτης φέρνει ως παράδειγμα τμηματικής παράδοσης την Πατρών - Κορίνθου αλλά και μία σειρά από άλλα έργα. «Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί ο λαός των Πατρών. Εάν το έργο δεν ήταν έτοιμο, δεν θα πιέζαμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε όμως έτοιμο το κτίριο. Δεν είναι δυνατόν σε περίοδο έξαρσης της γρίπης να ψάχνουμε κρεβάτι για να βάλουμε τους ασθενείς μας και δίπλα να έχουμε αυτό το υπερσύγχρονο κτίριο κλειστό. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο μας έχει πληρότητα 110-115%. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς μας» προσθέτει ο κ. Σερεμέτης.
Ο διοικητής του νοσοκομείου διευκρινίζει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που βάζουν οι «Κτιριακές Υποδομές», αλλά από 'κει και πέρα θα πρέπει ορισμένα γραφειοκρατικά γρανάζια να ξεπεραστούν προς όφελος των πολιτών.
Διορία μιας εβδομάδας
      Διορία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου δίνει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγ. Ανδρέα» για την έναρξη της λειτουργίας του κτιρίου. Εάν αυτό δεν συμβεί, «θα απαντήσουμε με κινητοποιήσεις και σχετική σύσκεψη των φορέων της περιοχής μας, έτσι ώστε να αναλάβουν πλέον οι φορείς την πρωτοβουλία διεκδίκησης για τα εξής:
  • Αμεση επαναλειτουργία του πολυώροφου κτιρίου.
  • Αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον εκκρεμή οργανισμό, την ανάγκη τροποποίησής του στην κατεύθυνση της δυνατότητας ανάπτυξης του στις 500 και πλέον κλίνες και στο ρόλο του Νοσοκομείου που θα πρέπει να είναι ένας εκ των δύο πυλώνων της υγείας στη περιοχή μας.
  • Της άκρως αναγκαίας και απαραίτητης αύξησης του πιστωτικού ορίου του προϋπολογισμού, που είναι καθηλωμένος στα απαράδεκτα επίπεδα της υπολειτουργίας.
  • Της κάλυψης των κενών θέσεων σε ιατρούς που ξεπερνούν τις 50 και σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 370».
Tης ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση Εφημ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: