Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Μαρτύριο η διαδρομή των καρκινοπαθών μέχρι το ΠΠΝΠ για τη θεραπεία τους.

       Σημαντικά συμπεράσματα για την έλλειψη δομών -στην Ηλεία και όχι μόνο- που δημιουργεί «αποστάσεις» για τους ογκολογικούς ασθενείς, πηγάζουν από την έρευνα-μελέτη με τίτλο «Κοινωνικές Ανισότητες και Προσβασιμότητα σε Υπηρεσίες Υγείας για Ογκολογικούς Ασθενείς στην περίοδο της κρίσης», βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η ΠΑΤΡΙΣ.
     Στην έρευνα, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται η έλλειψη προσβασιμότητας σε Ογκολογικά ιατρεία που κάνει πιο σκληρή τη ζωή των ογκολογικών ασθενών υποβάλλοντας τους σε μια επίπονη διαδικασία μετακινήσεων –μαζί με τους συνοδούς τους- προκειμένου να κάνουν τις απαιτούμενες θεραπείες…
      «Ο σκοπός της μελέτης, είναι η ανάδειξη των εμποδίων προσβασιμότητας στην υγεία καθώς και των κοινωνικών ανισοτήτων όπου υπάρχουν, και επηρεάζουν τα ζητήματα υγείας, καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών»… τονίζει ο βασικός ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Πύργιος Βασίλης Γιαννακόπουλος, Κοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Κίνησης Ασθενών ΠΓΝΠ.
      Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα των πολιτών είναι να παραμένουν υγιείς, χρησιμοποιώντας ισότιμα τις υπηρεσίες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Η προάσπιση και προώθηση της υγείας των πολιτών πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα της κοινωνίας γι’ αυτό και υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες που λειτουργούν εξυπηρετώντας αυτό το σκοπό όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιατρεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…
     Ωστόσο, οι διαφορές στα επίπεδα υγείας μεταξύ κοινωνικό-οικονομικών και πολιτισμικών ομάδων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας ή μεταξύ διάφορων γεωγραφικών περιοχών μιας χώρας αποτελούν κοινή διαπίστωση στις μέρες μας. Ποιες είναι όμως οι ανισότητες εκείνες οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν; Διάφορες επιστημονικές έρευνες που θα παρουσιαστούν, υποστηρίζουν ότι είναι εκείνες που επηρεάζονται από κοινωνικό-οικονομικούς και κοινωνικό-πολιτιστικούς παράγοντες και συντελούν ώστε ορισμένες κοινωνικές ομάδες να είναι περισσότερο ευάλωτες στην ασθένεια.
      Σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί σημαντική αιτία θανάτουκαι πολλές επιστημονικές έρευνες (Τούντας 2001, Tzala 2004, Tzala & Best 2007) δείχνουν ότι ο καρκίνος διαφοροποιείται μεταξύ των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας. Η θεραπεία του καρκίνου έχει υψηλό οικονομικό κόστος που συνδέεται αφενός με το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων, τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη φαρμακευτική αγωγή και αφετέρου με την μειωμένη παραγωγικότητα του ασθενή, την απουσία του από την εργασία και την απασχόληση κάποιου συνοδού. Φαινόμενα κοινωνικού στιγματισμού αλλά και ψυχολογικής πίεσης ασκούνται συχνά σε χρόνιους ασθενείς…
       Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα υγείας, οι ασθενείς στο τελικό στάδιο καρκίνου έρχονται αντιμέτωποι με υγειονομικά, κοινωνικά και ηθικά διλήμματα που δυσχεραίνουν τον «αγώνα» επιβίωσής τους.

Μερικά από τα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα παρακάτω:
Ο ρόλος του συνοδού- στην προσβασιμότητα στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας:
       Το 81,4% του δείγματος, έχει κάποιο συνοδό κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ενώ χρίζουν ανάγκης συνοδού το 47,4% των ασθενών ηλικίας 61-75 ετών. Είναι σχεδόν αδύνατη η προσβασιμότητα σε ένα νοσοκομείο για τον ογκολογικό ασθενή και ειδικότερα της ηλικιακής κατηγορίας 61-75, εάν δεν έχει μαζί του έναν συνοδό, ο οποίος τον υποστηρίζει: κατά την μετάβασή του προς το νοσοκομείο και κατά την επιστροφή του στην κατοικία του, σε όλη την διάρκεια της θεραπείας, γιατί πρέπει να απευθυνθεί στους γιατρούς για την συνταγογράφηση των φαρμάκων που απαιτούνται μετά την χημειοθεραπεία, γιατί πρέπει να πραγματοποιήσει εισιτήριο-εξιτήριο στο νοσοκομείο, γιατί πολύ συχνά πρέπει να μεταβούν στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να παραλάβουν άλλα φάρμακα που δεν δίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία κ.α.
Το Εισόδημα- γεωγραφική απόσταση υγειονομικής μονάδας
     Όσο αυξάνεται το μηνιαίο εισόδημα των ασθενών του δείγματος τόσο μειώνεται η απόσταση μετακίνησης προς τη μονάδα υγείας. Οι ασθενείς με χαμηλό εισόδημα ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές από την μονάδα υγείας που επισκέπτονται, συνεπώς διανύουν μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις, στοιχείο που συνδέεται με το κόστος μετακίνησης των ογκολογικών ασθενών κατά την διάρκεια των θεραπειών τους.
      Η συχνότητα στις επισκέψεις είναι σημαντική άρα και το οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς είναι επίσης σημαντικό σε σχέση με το συνολικό τους εισόδημα που συνεπάγεται ότι δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες στην υγεία.
      Δημιουργούνται ανισότητες και προβλήματα πρόσβασης όταν οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις δαπάνες αυτές, όταν αναζητούν άλλους τρόπους όπως φιλοξενίες σε στενά τους συγγενικά πρόσωπα ή σε δομές φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών. Ωστόσο αυτές οι προσωρινές λύσεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ψυχολογική ηρεμία και επιβαρύνουν με άγχος και στρες όσους ζουν μακριά από την οικία τους.
      Επίσης η επιλογή μιας υγειονομικής μονάδας με σημαντική χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και η αναγκαστική μετάβασή τους σε άλλη απομακρυσμένη περιοχή, αποδεικνύει και την έλλειψη υποδομών ή τα σημαντικά προβλήματα πρόσβασης σε δομές υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: