Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Βραβείο σε ομάδα πλαστικών χειρουργών του «Αγίου Ανδρέα - Συνέντευξη στην "Π" (βίντεο)

Βραβείο σε ομάδα πλαστικών χειρουργών του «Αγίου Ανδρέα - Συνέντευξη στην "Π" (βίντεο)   Τα πρωτοποριακά χειρουργεία που εφαρμόζει η ιατρονοσηλευτική ομάδα της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του «Αγίου Ανδρέα» τής χάρισε το πρώτο βραβείο. Η πρωτοτυπία έγκειται στη χρήση ελεύθερου κρημνού όχι μόνον με τη διατήρηση της αγγείωσης αλλά και της νεύρωσης ώστε ο πάσχων να έχει την αίσθηση του σημείου που γίνεται η μεταφορά του ιστού.
       Η απονομή του βραβείου έγινε στο πρόσφατο πανελλήνιο συνέδριο πλαστικής χειρουργικής από την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.
     Τι σημαίνει χρήση ελεύθερων κρημνών στην αποκατάσταση ελλειμμάτων, μας εξηγεί η υπεύθυνη της Κλινικής Δήμητρα Τσιλιμπότη.
      «Οι ελεύθεροι κρημνοί είναι η μεταφορά ενός τμήματος ιστού από ένα τμήμα του σώματος σ' ένα άλλο, διατηρώντας την αγγείωσή του με μικροχειρουργικές τεχνικές. Με μικροσκόπιο δηλαδή αναστομώνουμε σε κάποιο άλλο αγγείο της δότριας περιοχής ώστε να μεταφέρουμε αγγειούμενο ιστό» και προσθέτει:
      «Η πρωτοτυπία της δική μας μεθόδου για την οποία βραβευτήκαμε εστιάζεται στο γεγονός ότι σε κάποια ελλείμματα είναι απαραίτητη και η αισθητικότητα. Δηλαδή χρειάζεται να υπάρξει και η νεύρωση του ιστού. Εμείς λοιπόν δείξαμε τη χρήση κάποιων κρημνών που είναι νευρούμενοι και η μεταφορά τους εκτός από αρτηρία και φλέβα αφορούσε και αναστόμωση νεύρων ώστε να εξασφαλίσουμε στον πάσχοντα την αισθητικότητα και να μην είναι μία νεκρή περιοχή. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε να κάνουμε με ελλείμματα σε περιοχές που είναι σημαντικές όπως για παράδειγμα το κάτω χείλος. Σε άτομα που έχουμε καρκίνο του κάτω χείλους του κάνουμε αποκατάσταση με ελεύθερο κρημνό που διατηρεί όχι μόνον την αγγείωσή του αλλά και τη νέυρωσή του. Εχει σημασία να κάνουμε και νευρική αναστόμωση ώστε να μπορεί ο άλλος να έχει αισθητικότητα να μιλάει και να τρώει».
ΣΤΗ ΦΤΕΡΝΑ
       Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται επίσης σε ελλείμματα φτέρνας. «Εάν βάλουμε έναν ιστό που δεν έχει αισθητικότητα, πολύ γρήγορα θα καταλήξει με ελκώσεις επειδή ο άνθρωπος δεν αναπτύσσει αισθητικότητα ώστε να μπορεί να προστατέψει το μέλος του από χτυπήματα, τσιμπήματα κ.λπ.» εξηγεί η κ. Τσιλιμπότη.
     Τα δερματικά μοσχεύματα, οι ιστοί που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ελλειμμάτων προέρχονται από την κοιλιακή χώρα, από το αντιβράχιο, από το εσωτερικό του μηρού κ.ά. «Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρημνών. Πρακτικά για να γίνει αντιληπτό ας φανταστούμε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα σύστημα με τούβλα. Κάθε τούβλο έχει μία συγκεκριμένη αρτηρία και φλέβα που το αιματώνουν. Επομένως πρακτικά θα μπορούσε κανείς να πάρει απ' οπουδήποτε ελεύθερους κρημνούς έχοντας ένα πολύ καλό μικροσκόπιο και μία άριστη γνώση της ανατομίας περιγράφει η κ. Τσιλιμπότη. Ο χρόνος αποκατάστασης και λειτουργίας του μεταφερόμενου ιστού εξαρτάται από το περιστατικό. Γενικά μέσα σ' ένα μήνα-ενάμιση από την επέμβαση, μπορεί κανείς λειτουργικά να φτάσει στο ανώτατο όριο.    Βέβαια το αποτέλεσμα δεν στέφεται πάντα από επιτυχία. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο μεταφερόμενος ιστός μπορεί να μην λειτουργήσει κι έτσι να μην υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
       Στο ερώτημα πόσο συχνά εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή, ο επιμελητής Α΄ της κλινικής Αριστείδης Τσίρος αναφέρει στην «Π»: «Είμαστε από τα λίγα κέντρα στην Ελλάδα που ασχολούνται με αυτή τη μέθοδο. Περίπου μία φορά τον μήνα έχουμε τέτοιο περιστατικά. 
      Οπως μας εξηγούν οι δύο πλαστικοί χειρουργοί, σε σχετική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ που μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://youtu.be/SfCDNsb4fyg, τα χειρουργεία αυτά είναι πολύωρα -από 5 έως 8 ώρες- απαιτούν μεγάλη υπομονή και είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Και οι δύο μας υπογράμμισαν «λειτουργούμε ως ομάδα. Τη στιγμή που κάποιος κάνει την εκτομή του όγκου ή τον χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος, κάποιος άλλος αφαιρεί τον κρημνό από το σημείο που έχουμε αποφασίσει ώστε να γίνει άμεσα η μεταφορά του και η συγκόλλησή του στο σημείο που έχει υποστεί τη βλάβη και υπάρχει το έλλειμμα. Αυτό απαιτεί έναν συντονισμό που εμείς ως ομάδα τον έχουμε πετύχει. Επομένως το βραβείο ανήκει σε όλη την ομάδα και σε όλο το νοσοκομείο που μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε αυτές τις μεθόδους και ν α προσφέρουμε στους ασθενείς μας το καλύτερο δυνατό.  
      Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι η Δήμητρα Τσιλιμπότη και μέλη της ο Αριστείδης Τσίρος (επιμελητής Α΄), Αθανάσιος Μπινιάρης (επιμελητής β΄), Δημήτριος Κυριακόπουλος (ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής), Μαρία Δημητριάδου (ειδικευόμενη), Νικόλαος Μαντές (ειδικευόμενος) και Βασίλης Καραθανάσης (ειδικευόμενος).  
      Καθοριστικός ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού με επικεφαλής την προϊσταμένη της κλινικής Μαρία Παπαμιχαήλ.
της Μαρίνας Ριζογιάννη
Από την Έντυπη Έκδοση της Εφημ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: