Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Αχαΐα:Μόλις 25 γιατροί στο ΕΟΠΠΥ για όλο το νομό -Ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο

      Χωρίς παθολόγο, παιδίατρο και γενικό γιατρό ξεμένουν από 16 Ιουλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ. Ο πληθυσμός της Αχαϊας παραπέμπεται να εξυπηρετηθεί από τους 25 συνολικά παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που διαθέτει το Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην περιοχή.
      Σε καθεστώς υπολειτουργίας οι ΤΟΜΥ καθώς δεν έχουν γίνει προμήθειες υγειονομικού υλικού και οι γιατροί αγοράζουν από την τσέπη τους βαμβάκι και οινόπνευμα για να καλύψουν τους ασθενείς καταγγέλλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.
      Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της περίθαλψης προκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου χθες το βράδυ. «Πρόκειται για μνημείο άσκησης παράνομης και καταχρηστικής εξουσίας, με σκοπό τον ωμό εκβιασμό των 2.000 αυτών ιατρών ώστε να συμμετάσχουν στη νέα προκήρυξη».
      Ετσι ερμηνεύει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με την οποία αναγγέλλει τη διακοπή των υφιστάμενων συμβάσεων με παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους από 15 Ιουλίου.
      «Οι συνάδελφοι αυτοί ''απολύονται'' με μία ανακοίνωση, έχοντας υπηρετήσει 6 χρόνια τους ασφαλισμένους, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους από τον Οργανισμό. Με ένα διακόπτη, καταργούνται 4,8 εκατ δωρεάν επισκέψεις από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς να υπάρχει επάρκεια στον αριθμό των οικογενειακών ιατρών ούτε στοιχειώδης ενημέρωση για τον τρόπο ''αντιστοίχισης'' των ασθενών σε αυτούς» αναφέρει η ιατρική κοινότητα.
       Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που έδωσε στην «Π» η κ. Μαστοράκου στην Αχαΐα υπάρχουν μόλις 20 παθολόγοι - γενικοί γιατροί και 5 παιδίατροι. «Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 11.000 πολίτες σε ένα γιατρό. Βάσει του νόμου ο κάθε οικογενειακός γιατρός δικαιούται να αναλάβει μέχρι 2.500 πολίτες. Πώς λοιπόν ξεκινούν να εφαρμόζουν ένα σύστημα χωρίς να υπάρχουν γιατροί; Γιατί αυτή η βιασύνη; Στις ΤΟΜΥ οι συνάδελφοι δεν έχουν καν αναλώσιμα και αγοράζουν από την τσέπη τους οινόπνευμα και βαμβάκι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έναν τραυματία». 
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: