Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

Συντάξεις: Μνημόνιο 2,88 δισ. ευρώ – Μειώσεις για όλους

       Το μεσοπρόθεσμο έρχεται και φέρνει μειώσεις στις συντάξεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Η μεγάλη διαφορά θα έρθει από τον επόμενο Δεκέμβριο, οπότε και θα πληρωθεί η σύνταξη Ιανουαρίου του 2019, ενώ θα ακολουθήσει η περικοπή στα οικογενειακά επιδόματα για να κλείσουν οι μειώσεις το 2020 με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, του επιδόματος δηλαδή, για τους πλέον φτωχούς συνταξιούχους.
      Οι μειώσεις στην προσωπική διαφορά θα είναι από 120 ως 350 ευρώ και αυτό θα σημάνει απώλεια μιας ως και τρεις συντάξεις ανάλογα με τη σύνταξη και τα έτη ασφάλισης.
       Επιπλέον μείωση φέρνει για τους συνταξιούχους η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο και του επιδόματος συζύγου στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ήδη το επίδομα έχει καταργηθεί για τους νέους συνταξιούχους).
      Το 2020 έρχεται η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 664 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνταξιούχοι το 2019 και το 2020 δεν θα πάρουν τις προβλεπόμενες αυξήσεις βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ.
      Από το 2022 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να βγουν σε σύνταξη μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 40 έτη στα 62 τους χρόνια, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 έτη.
      Σε όλα τα παραπάνω και σε ό,τι αφορά στις αποδοχές των συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογιστεί και η μείωση που θα υποστούν όλοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου που θα σημάνει επιπλέον φόρο 650 ευρώ τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: