Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Νοσοκομείο Αιγίου: «Yποπτοι» ασθενείς σε αναμονή, προσωπικό με αυτοσχέδια προστασία

       Παρέμβαση, εν μέσω ιδιάζουσας υγειονομικής κρίσης, κάνει ο χειρουργός του Νοσοκμείου Αιγίου και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Στέλιος Τσόχατζης, με αφορμή την πανδημία, η οποία ανέδειξε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο την απαξίωση που δέχθηκε το δημόσιο Σύστημα Υγείας, που τώρα καλείται να βγει μπροστά και να προασπίσει την υγεία του λαού.
      «Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και χρηματοδότηση πρέπει να καλυφθούν, αν θέλουμε να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν» σημειώνει, μιλώντας για δραματική κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, πολλαπλάσιας των κεντρικών νοσηλευτικών μονάδων.
      Ειδικά για το ΓΝ Αιγίου, που καλύπτει την Αιγιάλεια των 50.000 κατοίκων, αλλά παρουσιάζει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της μετακίνησης πολιτών από αστικά κέντρα στην περιοχή (υπό τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού), αναφέρεται σε κενές θέσεις, κατά 25% μόνο για ειδικευμένους ιατρούς, ενώ μιλά για απαρχαιωμένο οργανόγραμμα και πραγματικές ανάγκες σε θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων που είναι πολύ περισσότερες. Το ποσοστό των κενών σε ειδικευόμενους ιατρούς σκαρφαλώνει στο 84%, αφού ο αριθμός τους μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού!
    «Εχουν κλείσει τμήματα, όπως του αξονικού τομογράφου και οι ασθενείς διακομίζονται σε πατρινά νοσοκομεία ακόμα και για μία απλή αξονικής, με ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για ένα επείγον περιστατικό, στο οποίο σημειωτέον δεσμεύεται ο εφημερεύων ιατρός να συνοδεύσει» τονίσει ο κ. Τσόχατζης.
     Παρά ταύτα, το υγειονομικό προσωπικό εφημερεύει καθημερινά και γι για τις τεράστιες ανάγκες της πανδημίας, δηλαδή 4 παθολόγοι μαζί με γενικούς ιατρούς από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κάτω από «τις χειρότερες συνθήκες» όπως αναφέρεται από την ΕΙΝΑ. Οι χειρότερες είναι και οι συνθήκες για τους ασθενείς, λόγω της μεγάλης αναμονής για το αποτέλεσμα του τεστ, οι οποίοι περιμένουν 2-3- 4 ημέρες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα, με κίνδυνο διασποράς της νόσου.
     Οπως καταμαρτυρά ο συνδικαλιστής γιατρός, «τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό είναι μία απλή χειρουργική μάσκα κι αυτή με το σταγονόμετρο και αυτοσχέδια ενδυμασία, κάτι που θέτει αυτό σε κίνδυνο, παρότι δεν υπάρχει η παραμικρή πολυτέλεια να λείψει κανένας από αυτό που έρχεται, την ώρα που μέρος του έχει μετακινηθεί σε Νοσοκομεία της Πάτρας.
     Κατά συνέπεια καλεί την κυβέρνηση να το εξοπλίσει για να δώσει επάξια τη μάχη.
Αναδημοσίευση από pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: