Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετωπίσης οσφυϊκών δισκοκηλών στο Νοσοκομείο μας.

 Σε μία πρωτοποριακή επέμβαση αντιμετώπισης οσφυϊκών δισκοκηλών, προχώρησε ομάδα νευροχειρουργών του «Αγίου Ανδρέα». Ισως να είναι η πρώτη αντίστοιχη επέμβαση που γίνεται στην ευρύτερη περιφέρειά μας για πρώτη φορά.
    Παρά τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που επικρατούν στα νοσοκομεία μας λόγω της πανδημίας που επέβαλε τη συρρίκνωση των χειρουργείων, ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» Δημήτρης  Σκαρπέτας και ο επιμελητής Α' Παναγιώτης Σπίνος, έκαναν ένα πρωτοποριακό βήμα που θα απαλλάξει πάσχοντες από αντίστοιχα προβλήματα, να μετακινούνται στην Αθήνα για να τα αντιμετωπίσουν.
    Ειδικότερα, όπως μας εξηγούν οι κύριοι Σκαρπέτας και Σπίνος, «η συντριπτική πλειοψηφία των οσφυϊκών δισκοκηλών μπορεί να αφαιρεθεί με το κλασικό χειρουργείο. Υπάρχει όμως μία μειοψηφία, περίπου 5% των περιστατικών αυτών, που λόγω της ανατομικής της θέσης (εξατρηματική δισκοκήλη), δηλαδή για να το πούμε απλά είναι στο πλάι και δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί  με την κλασική επέμβαση».
    Πρόκειται για περιπτώσεις καταδικασμένες; «Οχι» μας απαντάει η επιστημονική ομάδα του «Αγίου Ανδρέα». «Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε μία εξειδικευμένη τεχνική που ονομάζεται εξωτρηματική δυσκεκτομή με παρασπονδυλική προσπέλαση Wiltse. Τι σημαίνει αυτό απλά για να το κατανοήσουν και οι αναγνώστες σας. Αποφεύγουμε τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας, η οποία είναι μία εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και παρεμβαίνουμε στη δυσκοκήλη από το πλάι της σπονδυλικής στήλης κι έτσι δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στους σπόνδυλους. Είναι μία επέμβαση που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που προϋποθέτουν μακρά καμπύλη εκμάθησης».

Αναδημοσίευση από pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: