Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

«Καρκίνος» τα self tests – «Καμπανάκι» για τον τρόπο απόρριψής τους από τους: Α. Μαστοράκου, Α.Σοφιανόπουλο, Κ.Ξούρα

     «Θα έπρεπε να θάβονται ή να καίγονται, πρώτα από όλα όμως να απορρίπτονται σε συγκεκριμένους κάδους και να μαζεύονται από ειδικές εταιρείες, όπως τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα. Με αυτόν τον τρόπο θα ήμασταν ευρύτερα προστατευμένοι», δηλώνουν στο «Νεολόγο», γιατροί, φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σχετικά με τα self tests.
Σημαντικό βοηθητικό εργαλείο
     Είναι σαφές πως, οι εν λόγω αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελούν ένα πολύτιμο βοηθητικό εργαλείο για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, από ασυμπτωματικούς –κατά κύριο λόγο- πολίτες.
    Η κυβέρνηση διευρύνει τη χρησιμοποίησή τους και όπως παρουσίασε λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μέσω του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, σε 8.000.000 τεστ βρέθηκαν περίπου 11.500 θετικοί. Οι συμπολίτες αυτοί ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία, με τον επανέλεγχο και την καραντίνα. Το γεγονός καταδεικνύει τη συνδρομή των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στη μείωση του ιικού φορτίου. Μαζί βεβαίως με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό.
«Διαφορετική διαχείριση απόρριψης»
     «Όλα αυτά, αναμφιβόλως είναι θετικά, αλλά από εδώ και στο εξής και με την αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου, θα πρέπει να εξετάσουμε και τις συνέπειες των αποβλήτων των self tests, στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον και εάν χρειαστεί να δράσουμε άμεσα, με διαφορετική ίσως διαχείριση απόρριψης», σημειώνουν επιστήμονες.
     Εκφράζονται εντάσεις και προβληματισμοί, από τους ειδικούς, ακόμη και για τη συμπεριφορά των πολιτών μετά τη διενέργεια του τεστ και την απόρριψή του. Όλα αυτά επιχειρεί να καταγράψει σήμερα ο «Νεολόγος» με το ειδικό ρεπορτάζ του.
Οι οδηγίες του Υπουργείου
    Κατ’ αρχάς, ας δούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).
    Αν το τεστ είναι θετικό, απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά, για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.
  Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.
    Είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι εκ των πολιτών πετούν τα τεστ στους κάδους, χωρίς τη σακούλα, ακόμη και στο δρόμο. Εργαζόμενοι της καθαριότητας του Δήμου, έχουν πολλές δει πεταμένα κιτ στην άκρη του δρόμου και δίπλα από τα απορρίμματα.
Επιβάρυνση του Περιβάλλοντος
     Τέλος, όπως προλογίσαμε, τίθεται ακόμη ένα ζήτημα και δεν είναι άλλο από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Εκτός από την ουσία που περιέχει το τεστ, η μόλυνση του περιβάλλοντος προέρχεται από τις σακούλες, αφού η ύλη, υπό τις οδηγίες και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πλαστικές σακούλες, στην απόρριψη των ελέγχων, είναι αυξημένη. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ «Καρκινογόνος ουσία»
   Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, τα τεστ περιέχουν καρκινογόνο χημική ουσία επικίνδυνη για το περιβάλλον, τα ύδατα, για τον άνθρωπο. Επιπροσθέτως, το συστατικό υγρό, σε περίπτωση που ο έλεγχος είναι θετικός, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον άλλον εάν το πιάσει και το φέρει σε επαφή το πρόσωπό του, αν και οι πιθανότητες είναι λίγες.
   «Υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να επιλυθούν από την πολιτεία, όπως η σωστή διευθέτηση των αποβλήτων. Το καθεστώς θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και να υπάρχουν κυτία με ειδική σήμανση για την απόρριψη των τεστ. Καλό θα ήταν να τα μαζεύουν ειδικά επιφορτισμένες εταιρείες, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια οικιακά τεστ στους κάδους απορριμμάτων», σημειώνει η κ. Μαστοράκου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ «Να θάβονται»
   «Κανονικά θα έπρεπε να θάβονται με τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα. Mόνο έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ήμασταν προστατευμένοι. Αυτό όμως προϋποθέτει το στήσιμο ειδικών κάδων απόρριψης νοσοκομειακών αποβλήτων και βιολογικών υλικών, κάτι που για να γίνει σε ευρεία κλίμακα είναι πολυέξοδο. Έτσι προτιμήσαμε μια «μισή» δουλειά, με την απόρριψη των test στα οικιακά απορρίμματα», δηλώνει στο «Ν», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος.
ΚΩΣΤΑΣ ΞΟΥΡΑΣ Κίνδυνος για τους εργαζόμενους
    Με τη σειρά του και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, Κώστας Ξούρας, εφιστά την προσοχή όλων και μιλά για τις συνέπειες που τα παραπάνω μπορεί έχουν στην υγεία των υπαλλήλων που εργάζονται στην αποκομιδή. Μιλά για όλα τα απόβλητα, εντάσσοντας και τα ιατρικά, ιδιωτικών και μη ιατρείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού κι εκεί η συνθήκη δεν διαφέρει και πολύ.
Υπό κανονικές συνθήκες η πιθανότητα μόλυνσης από ένα μεμονωμένο τεστ (ή χαρτομάντηλο με φλέγμα ή μάσκα με σίελο κλπ) για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα (ή για όποιον έρθει σε άμεση επαφή με αυτά) είναι πολύ μικρή. Όμως ο κίνδυνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί λόγω της ποσότητας αυτών των αποβλήτων που συγκεντρώνεται σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπως συμβαίνει τώρα, γιατί δεκάδες ή εκατοντάδες τεστ, μάσκες, χαρτομάντιλα από φορείς του ιού πετιούνται στον ίδιο κάδο, μαζί με τα αστικά απόβλητα.
Αναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: