Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Εμβόλιο: Όλο το σχέδιο αντικατάστασης των ανεμβολίαστων υγειονομικών

      Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίοι αν δεν έχουν  κάνει το εμβόλιο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα υποχρεωθούν σε αναστολή εργασίας, όπως ορίζεται και από τον νόμο, αποκαλύπτει το in.gr.
     Εκτός του παραπάνω μέτρου, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στις υγειονομικές δομές της χώρας, που θα αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, θα στερηθεί -όπως είναι αναμενόμενο- τον μισθό του για όσο καιρό βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, ενώ δεν θα γίνεται και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που σημαίνει απώλεια ενσήμων.
     Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τους διοικητές των νοσοκομείων και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) να γίνει καταγραφή όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. 
     Εξάλλου, και στην Πάτρα από τις 20 Αυγούστου έχει αποσταλεί έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας" για την καταγραφεί των ανεμβολίαστων , όπως είχε γράψει το tempo24
Real time πλατφόρμα θα βγάζει με την μία «εκτός» τους ανεμβολίαστους
     Εκτός αυτού όμως και σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών η δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.
     Στόχος της πλατφόρμας, η οποία θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα, είναι να εντοπίζονται άμεσα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και να τίθενται αυτόματα σε αναστολή.
     Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα θα βοηθήσει στη διαδικασία αντικατάστασης του ανεμβολίαστου προσωπικού αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τις κενές θέσεις, ειδικά στις χειρουργικές κλινικές.
    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος σε πρώτη φάση είναι ειδικά οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, οι οποίοι είναι και περισσότεροι από τους γιατρούς, να καλυφθούν από άλλα τμήματα νοσοκομείων.
     Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, πολύ πιθανό θεωρείται -εφόσον κριθεί απαραίτητο- το ενδεχόμενο… γενικής επιστράτευσης στα νοσοκομεία με ανάκληση των αδειών όλων των υγειονομικών της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβρη.
     Ο βασικός λόγος είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων και να μην δοθεί «πάτημα» στους ανεμβολίαστους να λείψουν με άδεια και έτσι να αργήσει η αντικατάστασή τους. 
     Ακόμη ένας λόγος είναι πως ειδικά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη -όπως είναι και τώρα- στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
     Ήδη άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τονίζουν πως θα έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων εκείνη την περίοδο.
    Επομένως οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα πρέπει να βρίσκονται στις «επάλξεις» τόσο ώστε να καλύψουν το κενό όσων τεθούν σε αναστολή, αλλά κατ΄επέκταση να μην υπάρξει κάποια αρρυθμία στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Πόσοι έχουν εμβολιασθεί
     Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών στην Ελλάδα ξεπερνά το 93%.
     Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, εκεί το ποσοστό είναι μικρότερο, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
     Συγκεκριμένα το ποσοστό στο νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία έχει φτάσει περίπου το 80%, εκεί που στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις στο 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: