Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις εξαίρεσης – Από την Δευτέρα

         Από τις 23 Αυγούστου ξεκινά για το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας που αρνούνται να εμβολιαστούν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να εξαιρεθούν για λόγους υγείας) η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας.
      Χθες έληξε η προθεσμία για την κατάθεση αίτηση απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας, για ιατρικούς λόγους. Οι αιτήσεις έπρεπε να προωθηθούν στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειες οι οποίες ξεκινούν από σήμερα την επεξεργασία των αιτημάτων και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών.        Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.
      Συγκεκριμένα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών, το σύνολο των εργαζομένων θα μπορεί να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο. Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.
      Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.
      Σύμφωνα με την υφυπουργό εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 88% των εργαζομένων στις δημόσιες δομές (επομένως στόχος είναι να εμβολιαστεί το 12%) και το 75% στις ιδιωτικές δομές (στόχος είναι να εμβολιαστεί το 25%).
      Υπενθυμίζουμε ότι αίτηση απαλλαγής από τον εμβολιασμό δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα:
Ø Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.
Ø Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.
Ø Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.
Πηγή:protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: