Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Μεικτά πληρώματα ΕΚΑΒ: "Επικίνδυνο" λένε οι στρατιωτικοί - Η αναντιστοιχία στα διπλώματα και η έλλειψη εκπαίδευσης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εφαρμογή από την Τετάρτη (05/07), ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ενίσχυση του ΕΚΑΒ με άτομα και από τον Στρατό.

Όπως προβλέπει η ΠΝΠ, άτομα που υπηρετούν στον Στρατό αλλά την Πυροσβεστική θα αποσπαστούν στο ΕΚΑΒ ώστε να οδηγούν τα ασθενοφόρα σε νησιά και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Μιλώντας στο Attica TV, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, Δημήτρης Μεθενίτης, αφού έκανε πρώτα λόγο για "στοχοποίηση" των Ενόπλων Δυνάμεων, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια κίνηση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα "επικίνδυνο" κάτι τέτοιο, καθώς οι στρατιωτικοί δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση ενώ και τα διπλώματα που έχουν δεν καλύπτουν την οδήγηση ασθενοφόρων.

"Υπάρχει μια στοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αρχής γεγομένης από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σήμερα ήταν για τα ασθενοφόρα, πριν από ένα χρόνο ήταν για τις πυρκαγιές... Δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Για να γίνει όμως μια δουλειά χρειάζεται εκπαίδευση, χρειάζεται να είναι στο επαγγελματικό αντικείμενο και χρειάζεται και πιστοποίηση. Αν διαβάσουμε προσεκτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα δούμε μέσα στις προϋποθέσεις, τις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ δεν είναι απλοί οδηγοί. Είναι διασώστες, έχουν περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις" δήλωσε ο κ. Μεθενότης.

Και πρόσθεσε: "Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έρχεται ένας συγγενής ενός τραυματία. Δεν μπορείς να αποδείξεις πότε τραυματίστηκε και αν τραυματίστηκε. Μπορεί να έχω ένα πρόβλημα στον αυχένα εδώ και 10 χρόνια και βγήκε τώρα. Τι κάνω εγώ; Τον μεταφέρω; Ποιος θα μου δώσει εντολή; Πού υπάγομαι διοικητικά; Σε διοικητή νοσοκομείου; Στον αντίστοιχο αξιωματικό υπηρεσίας;".

Συνεχίζοντας επεσήμανε: "Το βασικό ερώτημα είναι: εγώ πληρώ τις προδιαγραφές; Καταρχάς μιλάμε για υποστελεχώσεις μονάδων στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα δημιουργηθούν νέες τρύπες, νέα προβλήματα πολύ σοβαρά, τα οποία πώς θα καλυφθούν και αυτά εκ των έσω; Με ελαστικοποίηση των ωραρίων, του θεσμικού πλαισίου για τις βάρδιες. Στη συνέχεια άνθρωποι που εκτελούν κάποια καθήκοντα θα πάνε σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο για να ασκήσουν καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί. Η αποστολή μας είναι διαφορετική. Δεν είναι ότι δεν θέλουν οι στρατιωτικοί να βοηθήσουν. Είναι γιατί πλέον μιλάμε για την υγεία πολιτών και καθίσταται επικίνδυνο.

Δεν μας έχουν ενημερώσει για κάποια εκπαίδευση. Το μόνο που χρειάζεται είναι δίπλωμα. Ακόμα και στα διπλώματα υπάρχει αναντιστοιχία, ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε σχολές οδηγών δικές μας. Τα διπλώματα που δίνουνε είναι καθαρά για εσωτερική χρήση, είναι για οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν εγώ θέλω με το ίδιο δίπλωμα κατηγορίας Β, που ζητάει, να χρησιμοποιήσω επίσημα έξω ένα όχημα, πρέπει να πάω σε σχολή και να περάσω άλλες εξετάσεις. Με αυτό το δίπλωμα μπορείτε να οδηγήσετε το στρατιωτικό ασθενοφόρο αλλά όχι το ΕΚΑΒ".

Και κατέληξε: "Πριν από έναν μήνα, είχε υπάρξει ένα αίτημα του ΕΚΑΒ προς το ΓΕΕΘΑ. Και μάλιστα οι στρατιωτική αρθρογραφία έγραφε ότι ο ΓΕΕΘΑ αποδέχτηκε το αίτημα να στείλει στρατιωτικά ασθενοφόρα για τις ανάγκες του ΕΣΥ. Το πρόβλημα δεν έχει προκύψει τώρα".

Αναδημοσίευση από: news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: