Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Σπάνε οι Υγειονομικές Περιφέρειες: Ανασύσταση της ΥΠΕ Ιονίων Νήσων

Στην σύντομη συνάντηση που είχε ο Υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης με τους συνδικαλιστικούς φορείς των υγειονομικών την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων, ανάμεσα στα άλλα δεσμεύτηκε για το “σπάσιμο” των Υγειονομικών Περιφερειών σε 13, όσες δηλαδή και οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Η είδηση πέρασε στα “ψιλά”των εφημερίδων, ιστοσελίδων κλπ, καθώς αφενός πρωτεύουν ζητήματα που έχουν σχέση με την ιδιωτικοποίηση τομέων υγείας, η υποστελέχωση και τα μισθολογικά αιτήματα των υγειονομικών αλλά και οι περικοπές που έχουν υποστεί τελευταία, και αφετέρου γιατί είναι άνευ σημασίας για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι έδρες των 7 υπαρχόντων Υγειονομικών Περιφερειών.
Είναι όμως μεγάλης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες στα Ιόνια Νησιά, την Ήπειρο κλπ που τώρα υπάγονται στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα. Ως εκ τούτου η αλίευση της είδησης για (επανα)σύσταση ή καλύτερα (επανα)θεσμοθέτηση των 13 Υγειονομικών Περιφερειών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κέρκυρα, αφού αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας.

Δεσμεύτηκε

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας, ο κ. Χρυσοχοϊδης δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το σπάσιμο των υγειονομικών περιφερειών. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ούτως ώστε οι Υγειονομικές Περιφέρειες να μετατραπούν από 6 που είναι σήμερα σε 13 και να είναι σε αντιστοιχία με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, τόνισε.
Στα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” επίσης υπάρχει ρεπορτάζ το οποίο σε μία μόλις παράγραφο αναφέρει: “Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι άμεση θα είναι η νομοθέτηση των αλλαγών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας μας, με την πιο βασική αλλαγή να είναι η αύξηση των ΥΠΕ από επτά σε δεκατρείς, προκειμένου τα γεωγραφικά όρια των αρμοδιοτήτων κάθε ΥΠΕ να συμπίπτουν με εκείνα των διοικητικών περιφερειών της χώρας μας”.
Ανάμεσα στα άλλα και η αναφορά στο healthstories.gr:
“Αυτή τη στιγμή η επικράτεια έχει διαιρεθεί στις ακόλουθες 7 ΥΠΕ:
1η ΥΠΕ (Αττικής)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)
7η ΥΠΕ (Κρήτης)
Ωστόσο για κάποιες Περιφέρειες η αυτονομία αποτελεί πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ήπειρος. Ανήκει στην 6η ΥΠΕ που εδρεύει στην Πάτρα και έχει επίσης στη δικαιοδοσία της την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.
Η δημιουργία μιας ΥΠΕ με αρμοδιότητα την Ήπειρο ήταν δέσμευση προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε αυτό, με την υπόσχεση ότι θα γίνει πράξη σύντομα”.

Κατά τα λοιπά…

Όσον αφορά στα σοβαρά αιτήματα του κλάδου, για μερικά ο Υπ.Υγείας δήλωσε ότι “θα τα μελετήσει” για άλλα φάνηκε ανυποχώρητος ενώ θετικός εμφανίστηκε για το αίτημα να σταματήσουν τα rapid test των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ
“Θέσαμε τα αιτήματα όπως περιγράφονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ για την κινητοποίηση. Χρηματοδότηση, προσλήψεις, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ιδιωτικοποίηση στην υγεία, επιστροφή εργολάβων και απολύσεις ΣΟΧ, νομοθετική ρύθμιση για νέες ΣΟΧ στα Νοσοκομεία, αύξηση μισθών, ωρομισθίου, διόρθωση αδικιών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, απόσυρση της Π.Ν.Π. για τις διακομιδές από πυροσβέστες, ένστολους, ΟΤΑ και το πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας, ΒΑΕ, κατάργηση προληπτικών rapid test στους ανεμβολίαστους κλπ.
Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Είπε θα δώσει έμφαση σε προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα, θα καταργηθούν τα προληπτικά rapid test στους ανεμβολίαστους, θα εξετάσει όλα τα αιτήματα και θα δώσει απαντήσεις, ζητώντας τη συνεργασία της ΠΟΕΔΗΝ, των άλλων υγειονομικών φορέων και των εργαζόμενων.
Ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή του για χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Διευθυντές και Υποδιευθυντές της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία, γιατί αυθαίρετα οι Διοικήσεις σε κάποια Νοσοκομεία προχώρησαν στην περικοπή του και μας είπε ότι θα το πράξει. Επιμένει στην εφαρμογή της Π.Ν.Π. για την συμμετοχή των πυροσβεστών, των ένστολων και του πάσης φύσεως προσωπικού των Κέντρων Υγείας στις διασώσεις”.
Σύμφωνα πάντως με την πλειοψηφία των δημοσιευμάτων το κλίμα ήταν καλό και σε αυτό συνέβαλε και η ανακοίνωση την Τρίτη του νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από 1/1/2024 στο Δημόσιο και το γεγονός ότι έρχονται αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά το 2009.
Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις γιατί καλό μεν το κλίμα, αλλά τα αιτήματα -τα σοβαρότερα τουλάχιστον- μένουν χωρίς κάποια λύση, ενώ κάποιες άλλες δεσμεύσεις “μένει να φανούν από το αποτέλεσμα”.
Ως εκ τούτου αναμένεται να συνεδριάσουν τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ και πάντως είναι έτοιμοι για “νέα πανελλαδική κινητοποίηση παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ με συγκέντρωση 8.30πμ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης”.

Αναδημοσίευση από: corfupress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: