Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Δίνουν 24.000€ σε ιδιώτη για την ανάλυση οικονομικών δεδομένων του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ανάθεση παροχής υπηρεσιών εξειδικευμένης υποστήριξης για θέματα έρευνας, ανάλυσης και σύγκρισης οικονομικών δεδομένων του ΕΣΥ, για την κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας του σε ιδιώτη αναλυτή. Η συνολική αξία ανέρχεται στο ποσό των 24.000€ και αφορά τα έτη 2023 & 2024.

Συγκεκριμένα ο ανάδοχος υποχρεούται σε σύνταξη μηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων, σε συνεργασία με το Γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σαφώς η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι πολύ δύσκολη και τα οικονομικά τους δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι ενδεικτικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επίσης, οι πόροι που έχουν οι δομές υγείας σήμερα είναι ελάχιστοι και αυτό γίνεται εμφανές σε διάφορα προϊόντα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι στο Μεταξά, τα αποθεματικά δεν επαρκούσαν για τη φαρμακευτική κάλυψη του αντικαρκινικού νοσοκομείου. Επομένως είναι απαραίτητο να... συμμαζευτούν τα οικονομικά και να γίνει μία ανάλυση ώστε να μην υπάρχει και αυτό το πρόβλημα για το ΕΣΥ. Το αρνητικό στην όλη περίπτωση είναι το γεγονός ότι για να συμβεί αυτό, το υπουργείο Υγείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπρεπε να προστρέξουν σε ιδιώτη αναλυτή, καθώς δεν υπήρχε κάποιος να το αναλάβει από το υπάρχον επιτελείο. Και μιας και μιλάμε για πόρους, τόσοι σύμβουλοι υπάρχουν στην Αριστοτέλους, ωστόσο για να γίνει η συγκεκριμένη δουλειά πρέπει να δοθούν επιπλέον 24.000€.

Πάντως χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Mega, μίλησε σχετικά με τα προβλήματα στις υποδομές, κάτι που συνδέεται με τους διαθέσιμους πόρους. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, όντως τα νοσοκομεία είναι παλιά και θέλουν εκσυγχρονισμό, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά που διατίθενται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει οι ανακαινίσεις και ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να «εκσυγχρονίσουμε τα ΤΕΠ γιατί αυτά είναι η πρώτη εικόνα του πολίτη από τα νοσοκομεία». Ανακοίνωσε, επίσης, πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. «Έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. Ελπίζω σε 4 μήνες από σήμερα να λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Αναδημοσίευση από: healthstat.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: