Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Έρχονται μικρά «μπόνους» για να φέρουν γιατρούς στο ΕΣΥ – Τα σχέδια Χρυσοχοΐδη

Νέα κίνητρα όπως μικρά «μπόνους» αναμένεται να δώσει σε γιατρούς το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία των ακριτικών περιοχών και των νησιών.

Ένα εγχείρημα που όπως φαίνεται έχει πολλά αγκάθια καθώς παρά τις όποιες εξαγγελίες που γίνονται κατά καιρούς από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας προχωρά στην θέσπιση μπόνους, ώστε να στελεχωθούν με υγειονομικό προσωπικό τα νοσηλευτικά ιδρύματα κυρίως στα νησια.

Πέρυσι δίνονταν 1.800 ευρώ το μήνα – επιπλέον των αποδοχών τους – σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές για να μετακινηθούν σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

Βέβαια το μέτρο αυτό είχε προσωρινό χαρακτήρα ενώ φαίνεται πώς αποτελεί ένα ακόμη δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται λύσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, έχει προαναγγείλει ειδικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές της χώρας που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των γιατρών.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του προανήγγειλε πώς μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο κινήτρων,  ώστε οι άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές να γίνουν ελκυστικές για τους νέους γιατρούς.

Τα κίνητρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα είναι οικονομικά, έξτρα επιδόματα φοροαπαλλαγές και άλλα

Εξάλλου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει κίνητρα για  την επιστροφή των επιστημόνων από το εξωτερικό. «Το χρειαζόμαστε αυτό το προσωπικό»  υποστήριξε πρόσφατα.

Τo τυράκι και η θέση του επικούρου

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προσελκύσει γιατρούς από το εξωτερικό δίνοντας τους τη θέση του επίκουρου καθηγητή.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να επιτευχθεί η επιστροφή επιστημόνων από χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα.

Έρχεται αύξηση στις αμοιβές των γιατρών

Την ίδια στιγμή ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αμοιβές των γιατρών πέρα από το 10% – μεσοσταθμικά – που έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

«Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε και τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών να κρατήσουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια διαρκής που κάνουμε σε συνδυασμό πάντα με τα οικονομικά, τις οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της χώρας. Θα κάνουμε μια προσπάθεια όχι μόνο τον ειδικευόμενο γιατρό ή τον νέο γιατρό, αλλά όλους τους γιατρούς σε κάθε βαθμό που λειτουργούν μέσα στο σύστημα να αυξήσουμε τις αμοιβές τους και θα το κάνουμε. Και πολύ σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: