«Δεν είναι αυτή η δημόσια υγεία που θέλουμε, γι' αυτό θα είμαστε και κάθε μέρα στον δρόμο». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 48 πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών στις 29 και 30 Νοεμβρίου.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τον δρόμο που περνά μπροστά από το νοσοκομείο.
Ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως οι υγειονομικοί βρίσκονται για μία ακόμη φορά στους δρόμους για να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας, που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λεφτά για προσλήψεις προσωπικού, αρνείται να δώσει λεφτά για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των υγειονομικών στο σύστημα. Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα. Φέτος δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι τον χειμώνα. 300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται. Δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ πια. Οι υγειονομικοί προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Κι αυτό συμβαίνει λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού της κυβέρνησης να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους», ανέφερε και πρόσθεσε πως 20.000 συμβασιούχοι απασχολούνται στα νοσοκομεία, που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εάν απομακρυνθούν. «Παρότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος έταξε την περίοδο της πανδημίας ότι θα τους μονιμοποιήσει, βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία. Και μάλιστα εδώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, παρότι γίνονται ανανεώσεις των συμβάσεων για έναν χρόνο, ο διοικητής αξιολογεί τους υπαλλήλους, τους κάνει τρίμηνη ανανέωση. Πολλοί δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση και αποχωρούν», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε ειδική αναφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Έλεγξε 15 νοσοκομεία της χώρας και στα 15 βρέθηκε το πολυανθεκτικό μικρόβιο της κλεμπσιέλας, θανατηφόρο μικρόβιο σε πολλές των περιπτώσεων. Μας βολεύει να λέμε ότι φταίνε τα αντιβιοτικά. Όμως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν στη χώρα μας, προσβάλλεται το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5%. Είμαστε οι πρώτοι σε θανάτους επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει πλημμελής καθαριότητα με την ανοχή των διοικητών οι εργολάβοι νερώνουν τα υλικά, κλέβουν το δημόσιο, προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εγκαθίστανται συνεχώς στα νοσοκομεία, όπως εδώ στο ΑΧΕΠΑ, που όλες οι υπηρεσίες στήριξης δίνονται σταδιακά στους εργολάβους. Έχουμε ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά. Έρχονται ασθενείς και για να μην βγάλουμε ράντζα στις παθολογικές – πνευμονολογικές κλινικές, νοσηλεύουμε τα περιστατικά σε επεμβατικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα για το υγειονομικό προσωπικό να σώζει έναν ασθενή από πρωτογενή αιτία και να τον χάνει μετά από νοσοκομειακή λοίμωξη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε επίσης ότι πλέον οι υγειονομικοί δουλεύουν με 100 κλίνες ΜΕΘ λιγότερες, ενώ το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και για να αυξηθούν δουλεύουν κάποιες εκ περιτροπής. «Στο ΑΧΕΠΑ από τις 10 δούλευαν οι 4 χειρουργικές αίθουσες και τώρα είναι πέντε. Τώρα ξεκαθαρίζουν τη λίστα και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν για το χειρουργείο από το 2018 που δεν ξέρουμε αν ζουν ή αν πέθαναν ή αν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Και θα πρέπει να αναδείξουμε ταυτόχρονα και το ανάλγητο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχουν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Σήμερα είναι γεμάτες και αν υπάρξει περιστατικό στην Κομοτηνή θα πρέπει να διακομιστεί στην Αθήνα», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, γιατί δεν έχουν γιατρούς.
Ο ίδιος σημείωσε πως αν θέλει η κυβέρνηση να σωθεί η δημόσια υγεία, πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και υποστήριξε πως η προκήρυξη του 2024 για 6.500 προσλήψεις με τους ρυθμούς που δουλεύει το ΑΣΕΠ θα ολοκληρωθεί το 2030.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στο ΑΧΕΠΑ, Δημοσθένης Μιχελάκης, ανέφερε πως στο νοσοκομείο η αναλογία μόνιμου και επικουρικού προσωπικού είναι πλέον 60-40. «Ζητάμε άμεσα τη δέσμευση που έχει πάρει η κυβέρνηση για προσλήψεις, όμως οι 10.000 δεν φτάνουν. Ζητάμε τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, καθώς και του προσωπικού που εργάζεται μέσω ΟΑΕΔ. Θέλουμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των νοσηλευτριών, καλύτερη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, για να μην ανανεώνονται συνεχώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά και καλύτερες συνθήκες εργασίες με άδειες και ρεπό, τα οποία χρωστάνε στο προσωπικό», τόνισε.
«Η ιστορία έδειξε ότι η πανδημία δεν έγινε μάθημα», σημείωσε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του δ.σ. του σωματείου και της γενικής συνέλευσης της ΠΟΕΔΗΝ. «Ήταν μια περίοδος που στηρίχθηκε καθαρά στους γιατρούς και τα νοσοκομεία και όλο αυτό το προσωπικό, με την ζωή του και με το αίμα του, ήταν εκεί για να προστατεύσει τον λαό μας. Αντί να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις, αλλά και γενναία χρηματοδότηση, βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία γίνονται επιχειρήσεις Υπάρχουν χιλιάδες προσωπικού, "όμηροι", μιας και οι συμβάσεις είναι επικουρικές, με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ταυτόχρονα, το προσωπικό παραμένει πολύ λίγο, σε σχέση με τις ανάγκες. Υπάρχει ένα προσωπικό αποδεκατισμένο, κακοπληρωμένο, που έχει γίνει "μπαλάκι" από τμήμα σε τμήμα και ταυτόχρονα υπάρχουν γιατροί που μπορούν και γνωματεύουν από τον υπολογιστή στους ασθενείς. Αυτό δεν είναι ποιότητα υγείας το 2023», είπε χαρακτηριστικά.
Παρών στη συγκέντρωση ήταν και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος έκανε λόγο για κατάσταση φρίκης που βιώνουν οι υγειονομικοί και κάλεσε τον λαό να μην ανεχτεί αυτήν την εξέλιξη, να ξεσηκωθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Αναδημοσίευση από: voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου