Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Οι τρεις επικίνδυνες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία

Το τελευταίο διάστημα, η κινητικότητα είναι έντονη στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, αυτό δεν συνδυάζεται με αποφάσεις που θα κάνουν τα πράγματα καλύτερα για το ΕΣΥ. Αντιθέτως μάλιστα, μάλλον οι αποφάσεις δυσχεραίνουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τη δημόσια υγεία γενικότερα.

Tο τελευταίο διάστημα τρεις περιπτώσεις αποδεικνύουν το παραπάνω.

Περιπλανώμενοι αναισθησιολόγοι

Η τελευταία περίπτωση αφορά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο δίνεται εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», ΚΑΤ και Ερυθρός Σταυρός να ορίζουν αναισθησιολόγο, ο οποίος ενώ εφημερεύει στο νοσοκομείο, θα καλύπτει ταυτόχρονα περιστατικά όπως επείγουσα διασωλήνωση, επείγον χειρουργείο, ή διακομιδή διασωληνωμένου ασθενούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στα Πατήσια. Δηλαδή, ένας γιατρός που εφημερεύει στο Κολωνάκι ή στους Αμπελόκηπους θα πρέπει να μετακινηθεί άμεσα στα Πατήσια. Την αποκάλυψη του εγγράφου έκανε χθες ο Παύλος Πολάκης, ζητώντας παράλληλα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποσύρει την εντολή και σχολιάζοντας πως «κανείς γιατρός δεν θα παίξει την αξιοπρέπεια και την ιατρική τιμή του για να κάνει τον περιπλανώμενο γυρολόγο στο λεκανοπέδιο επειδή είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να δώσετε λύσεις ή μάλλον ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΖΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Παραλίγο 24ωρες εφημερίες

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις εφημερίες στην Αττική. Μία βόλτα σε ένα νοσοκομείο το βράδυ που εφημερεύει είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς την τραγική κατάσταση. Οι υγειονομικοί τονίζουν ότι για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργούν περισσότερες κλίνες και να μη γεμίζουν οι διάδρομοι με ράντζα. Και σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Υγείας επέλεξε την οδό της εξουθένωσης για τους υγειονομικούς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε οδηγία στους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής να ετοιμάσουν σχέδιο καθημερινής 24ωρης εφημερίας! Τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις, το σχέδιο πάγωσε. Το γεγονός όμως ότι επιχείρησαν κάτι τέτοιο από το υπουργείο Υγείας, δείχνει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Μία λευκή ρόμπα και έγινες προσωπικός γιατρός

Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με τις περίφημες ανακοινώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό. Ανακοινώσεις που έχουν γεννήσει σφοδρές αντιδράσεις. Τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν με νομοσχέδιο παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Επί της αρχής, από μόνο του το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός μπήκε στη διαδικασία παρουσίασης μέτρων άρον-άρον αποτελεί ομολογία αποτυχίας του θεσμού συνολικά από την εποχή Πλεύρη. Από κει και πέρα, υπάρχουν τα ζητήματα που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις αυτές καθαυτές. Οι αγροτικοί γιατροί είναι ανειδίκευτο προσωπικό που αυτόματα μπαίνει σε καθεστώς λειτουργίας προσωπικού γιατρού. Επίσης, οι μισθολογικές ανισότητες που ανακοινώθηκαν ως κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο σύστημα θα οδηγήσουν σε περισσότερες παραιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ.

Επίσης, η αποτυχία αποτυπώνεται στους αριθμούς συμμετοχής σε έναν θεσμό που σχεδιάστηκε ώστε να αναλογεί ένας προσωπικός γιατρός το πολύ σε 2.000 πολίτες, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση το σύστημα θα έπρεπε να έχει 5.000 επαγγελματίες. Μέχρι τώρα όμως ως προσωπικοί γιατροί έχουν εγγραφεί μόνο 3.448, εκ των οποίων 2.218 από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και μόνο 1.230 ιδιώτες γιατροί. Από την αναζήτηση γενικών γιατρών και παθολόγων -όπως είναι το σωστό να είναι οι προσωπικοί γιατροί-, η κυβέρνηση κατέληξε να ζητάει και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι 2.218 γιατροί της Πρωτοβάθμιας που εγράφησαν υποχρεωτικά είναι αδύνατον να υπηρετήσουν τον θεσμό με επιτυχία, αφού έχουν συνεχείς μετακινήσεις σε νοσοκομεία για να υποστηρίξουν την καθημερινή λειτουργία ή τις εφημερίες, έχουν καθημερινές 24ωρες εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον κ.λπ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας δεν γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα. Επομένως, είναι αμφίβολο πώς θα ασκήσουν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού. Επίσης, μια επίσκεψη σε εφημερεύον νοσοκομείο, με τις πολύωρες αναμονές που υφίστανται οι ασθενείς στα Επείγοντα, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει την κατάρρευση του θεσμού. Ο πολίτης που χρειάζεται γιατρό έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάει σε εφημερεύον νοσοκομείο και η δεύτερη να πληρώσει από την τσέπη του ιδιώτη γιατρό για να τον εξετάσει. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δεύτερη επιλογή, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα Επείγοντα κάθε βράδυ σφραγίζοντας την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναδημοσίευση από: ygeiamou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: