Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Παρατηρητήριο κατά της βίας υγειονομικού προσωπικού συστάθηκε στο σύλλογο

Τα συνεχή περιστατικά εντάσεων με συνοδούς ασθενών στα Νοσοκομεία κατά γιατρών και νοσηλευτών σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, που ορισμένες φορές καταλήγουν και σε πράξεις βίας, οδήγησαν στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου κατά της Βίας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Κατ’ επέκταση αντίστοιχο τμήμα του Παρατηρητηρίου έχει δημιουργηθεί και στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας που αποτελείται από γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας κ. Παύλος Μαλινδρέτος τόνισε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να λειτουργεί επιθετικά προς το υγειονομικό προσωπικό ούτε να εξωτερικεύσει με εσφαλμένο τρόπο το άγχος ή κάποια ερωτηματικά που μπορεί να έχει για το τι έγινε στον ασθενή. Ο κόσμος δεν πρέπει να κοιτά με αμφισβήτηση τον γιατρό. Στο Νοσοκομείο οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εδώ για να βοηθήσουν τους συμπολίτες. Και να υπολογίζουμε ότι το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο σε προσωπικό. Ενδεικτικά στα Επείγοντα από τους δέκα γιατρούς που θα έπρεπε να υπάρχουν, έχει έξι».

Ο ίδιος ανέφερε πως τα περιστατικά βίας και εντάσεων κατά του υγειονομικού προσωπικού παρατηρούνται τόσο στα Επείγοντα όσο και στις Κλινικές. Υπάρχει ένας εκνευρισμός λόγω της γενικότερης κατάστασης, αλλά είναι αδικαιολόγητο να επιτίθενται οι συνοδοί κατά των γιατρών και των νοσηλευτών οι οποίοι υποδέχονται όλο τον κόσμο για τον βοηθήσουν. Υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να έχουν μάθει έτσι να συμπεριφέρονται αμφισβητώντας αλλά και απαιτώντας, νομίζοντας ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα. Αυτό είναι λαθεμένο, γιατί οι γιατροί θα εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς μικρούς και μεγάλους. Ο εκνευρισμός δεν βοηθά πουθενά. Τα να εκνευρίσει κάποιος τον γιατρό που προσπαθεί να φροντίσει το παιδί του, δεν θα βοηθήσει, αντιθέτως θα προκαλέσει προβλήματα. Επειδή αυτά τα περιστατικά είναι πανελλαδικά, ο πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος έλαβε μια πρωτοβουλία και αποφασίστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας να συσταθεί το παρατηρητήριο κατά βίας που έχει πρόεδρο εμένα και συμμετέχουν και ο κ. Μάνδρος και η Κεράνη. Για τα περιστατικά βίας που εκδηλώνοντας θα ενημερώνεται και ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος».
Για τη λειτουργία του παρατηρητηρίου ο κ. Μαλινδρέτος επισήμανε πως «τα περιστατικά βίας και έντασης θα καταγράφονται και θα ενημερώνεται ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος και να δούμε ποια είναι η συχνότητα στη δική μας περιοχή».

Συνάντηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «μετά και το τελευταίο περιστατικό βιαιοπραγίας εναντίον ιατρού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο δεν είναι το μόνο, θεωρήθηκε από εμάς αναγκαία κάθε ενέργεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του προσωπικού.
Με αφορμή τα περιστατικά εναντίων των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, προγραμματίσθηκε και έγινε συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αστυνομία Μαγνησίας για την άμεση παρέμβαση της όσες φορές έχει χρειαστεί στο παρελθόν και για τη δέσμευση της να συνεχίσει να μας συνδράμει και στο μέλλον.
Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι πλέον συστάθηκε και λειτουργεί με τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλείου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας το παρατηρητήριο βίας, το οποίο με τη σειρά του ενημερώνει τον Πανελήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Για να είναι όμως αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά, θα πρέπει πρώτα να αυξηθούν τα μέτρα φύλαξης του νοσοκομείου και με εντολή του Υπουργού Υγείας, σε κάθε περίπτωση βιαιοπραγίας, φθοράς ή κλοπής της περιουσίας των νοσοκομείων να κινείται υποχρεωτικά η νομική υπηρεσία των νοσοκομείων και όχι να περιμένουμε από τους ιατρούς, τις νοσηλεύτριες και το προσωπικό φύλαξης να προβούν σε μηνύσεις, κλπ. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, δικό μας. Κάθε μία από τις απαράδεκτες αυτές πράξεις κινείται εναντίων όλων μας και προτίστως παραβλάπτει τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Συνεπώς πρέπει να είναι υποχρεωτική η προσφυγή της νομικής υπηρεσίας/Διοίκησης του νοσοκομείου εναντίων όσων τις προκαλούν».

Αναδημοσίευση από: ygeianet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: