Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Υπό ασφυκτικό έλεγχο τα οικονομικά των νοσοκομείων το 2024

 Το υπουργείο Υγείας φέρεται αποφασισμένο να βάλει τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων.


Μάλιστα για πρώτη φορά το αρμόδιο υπουργείο φρόντισε οι Διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να έχουν στα χέρια τους από τις αρχές του έτους τους προϋπολογισμούς, ώστε να γνωρίζουν τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους.


Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι Διοικητές να κάνουν από νωρίς τον προγραμματισμό τους για αγορές υλικών αλλά και για να πραγματοποιούν διαγωνισμούς για προμήθειες.


Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια ετοίμασε και υπέγραψε τους προϋπολογισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας, κάτι που σημαίνει πως σιγά σιγά φαίνεται ότι μπορεί να μπει τάξη στις δαπάνες και τα έξοδα.


Και αυτό γιατί η έλλειψη προϋπολογισμών στα νοσοκομεία άφηνε ανοικτή την πόρτα σε διάφορες διοικήσεις για προμήθειες με απ’ ευθείας αναθέσεις. Φαινόμενο που κατατρώει το ΕΣΥ τις τελευταίες δεκαετίες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων έκαναν αγορές για απαραίτητα υλικά με εκτίμηση κόστους στο 40%, αφού οι προϋπολογισμοί έφθαναν στα νοσοκομεία μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.


Υπουργείο Υγείας: Προϋπολογισμοί με νέους Διοικητές ΝοσοκομείωνΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων θα κληθούν να βάλουν οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ΑΣΕΠ από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου και ώρα 14:00.


Όπως προβλέπει εξάλλου ο νόμος οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα πρέπει εντός δύο (2) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, να υποβάλουν προς τον Υπουργό Υγείας ετήσια σχέδια δράσης τα οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και τα οικονομικά των νοσοκομείων που διοικούν.


Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νέο νόμο πώς στα καθήκοντά τους είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την εν γένει οικονομική λειτουργία του φορέα του.


Μάλιστα οφείλουν να συντάξουν και ετήσια έκθεση πεπραγμένων και τριμηνιαία έκθεση την οποία υποβάλλουν στον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: