Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα αντιικά φάρμακα λόγω της έξαρσης του Covid, όμως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει πως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να τα βρουν, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο διανομής του φαρμάκου.
Σήμερα, για να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φάρμακα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιικά φάρμακα για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. Αμέσως μετά την έγκριση αρχίζει ο Γολγοθάς των ασθενών με covid-19 να προμηθευτούν τα αντιικά φάρμακα, τα οποία χωρίς κανένα λόγο και χωρίς κανένα κέρδος για το σύστημα δεν χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς εφόσον έχουν εγκριθεί οι συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ θα εκτελεστούν.
«Επιμένουν στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Και συμπληρώνει:
«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές. Μέχρι πέρυσι όμως δέχονταν και εκτελούσαν συνταγές αντιικών φαρμάκων για COVID-19 δια ζώσης. Εκτελούν τις συνταγές μόνο με κούριερ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις εορτές ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνονταν αποστολές φαρμάκων με κούριερ. Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις κάνει αποστολές των αντιικών φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου».
Επισημαίνει επίσης:
«Έτσι για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία με τα αποδεκατισμένα φαρμακεία τους από φαρμακοποιούς.
Τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιικα φάρμακα που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν το γνωρίζει ο κόσμος ούτε καν οι φύλακες της πύλης των νοσοκομείων για να καθοδηγούν τους ασθενείς σε διπλανά νοσοκομεία. Νοσοκομεία δεν δίνουν καθόλου, νοσοκομεία δίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα κάποιες ώρες την κάθε ημέρα.
Χωρίς συντονισμό, χωρίς ενημέρωση του κόσμου.
Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας.
Έχουμε ασθενείς από Κορινθία, από Χαλκίδα που βρήκαν τα αντιικά φάρμακα στην Αθήνα, από Αγρίνιο και άλλες περιοχές στα Ιωάννινα.
Παντού σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας οι ασθενείς.
Κάτοικοι της Αττικής αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τα βρίσκουν στην άλλη άκρη της Αττικής από εκεί που είναι το σπίτι τους.
Πολλοί έχουν σοβαρά συμπτώματα και αναγκάζονται να ψάχνουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διασπείρουν τον ιό.
Πού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το δίκτυο διανομής των αντιικών φαρμάκων για να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν;
Ένα παράδειγμα για την επιβάρυνση των φαρμακείων των νοσοκομείων που τους ανατέθηκε και αυτή η δουλειά εκ του οποίου φαίνεται και η έξαρση της διασποράς του κορονοϊού.
Το φαρμακείο του νοσοκομείου ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ της Αττικής που έχει ωράριο διανομής 9 πμ έως τις 2 το μεσημέρι και από 11 το πρωί έως 8 το βράδυ τις ημέρες των εφημεριών χορήγησε τον Οκτώβριο περί τα 160 κουτιά αντιικών φαρμάκων, τον Νοέμβριο περί τα 130 κουτιά και τον Δεκέμβριο 560 κουτιά αντιικών φαρμάκων για COVID-19.»
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά:
- Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία.
- Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά φάρμακο. Ό,τι συμβαίνει και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου