Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Διοικητές Νοσοκομείων: Έξαλλοι οι υποψήφιοι με τις γραπτές εξετάσεις – Ο λιγοστός χρόνος, τα θέματα και η απαγορευμένη επαφή

 Άγχος, εκνευρισμό αλλά και έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν οι γραπτές εξετάσεις για τους υποψήφιους διοικητές νοσοκομείων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο.

Οι εκατοντάδες υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων αλλά και διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών συγκεντρώθηκαν στο Μαρούσι από όλη τη χώρα στο OTEAcademy, προκειμένου να συμμετάσχουν στο τεστ δεξιοτήτων που προβλέπεται στο νόμο Κεραμέως για την επιλογή νέων στελεχών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr οι περισσότεροι υποψήφιοι βγήκαν εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις γραπτές εξετάσεις, αφού και τα θέματα ήταν τελικώς άκρως περίεργα αλλά και ο χρόνος λιγοστός.

Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι πέτυχε στον γραπτό διαγωνισμό αφού και οι απαντήσεις ήταν δύσκολες αλλά και διφορούμενες.

Παρότι το ΑΣΕΠ που διεξήγαγε το τεστ δεξιοτήτων είχε δώσει ένα δείγμα των γραπτών τεστ στα οποία θα συμμετείχαν οι υποψήφιοι, ούτε αυτό φαίνεται ότι ήταν μεγάλη διευκόλυνση για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, συμμετείχαν συνολικά 1.048 ενδιαφερόμενοι.

Αντίστοιχα, για την κάλυψη επτά θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας πήραν μέρος 229 υποψήφιοι.

Χρόνος ούτε για μία ματιά για τους Διοικητές Νοσοκομείων- «Βουνό» για τους ηλικιωμένους

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αλλά και πολλά «γαλάζια» στελέχη που σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία, εξήλθαν των γραπτών εξετάσεων εξαιρετικά δυσαρεστημένα και για τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους. Ουσιαστικά οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ, είχαν κάτι παραπάνω από ένα λεπτό για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση.

Ενδεικτικό είναι ότι στην πρώτη ενότητα κατά την οποία διερευνάται ο παραγωγικός συλλογισμός, για 12 ερωτήσεις είχαν στη διάθεσή τους 18 λεπτά. Στη δεύτερη ενότητα για τον επαγωγικό συλλογισμό, τις 18 ερωτήσεις έπρεπε να τις απαντήσουν μέσα σε 24 λεπτά.

Στην τρίτη ενότητα και στα τεστ δεξιοτήτων, για 10 ερωτήσεις είχαν στη διάθεσή τους 14 λεπτά. Μάλιστα όπως μεταφέρουν υποψήφιοι στο HealthReport.gr, στη συγκεκριμένη ενότητα η κάθε ερώτηση ήταν περίπου 7 γραμμές, γεγονός βέβαια που σε πολλούς δεν επέτρεψε ούτε καν να την αναγνώσουν για να την καταλάβουν.

Ο λιγοστός χρόνος όπως αναφέρουν πληροφορίες, δυσκόλεψε πολλά στελέχη που θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο ΕΣΥ αλλά φάνηκε βουνό όπως απεδείχθη και για τους άνω των 70 ετών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αφού δεν υπήρχε ηλικιακός περιορισμός.

Η δυσκολία ήταν βέβαια μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν έχουν εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους και διεξαγόταν ο γραπτός διαγωνισμός.

Γι αυτό άλλωστε κρίνεται εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων να μην περάσει καν στη δεύτερη φάση. Κάτι που προβληματίζει και αγχώνει πολλά «γαλάζια» στελέχη που είχαν διοριστεί το 2019 στα νοσοκομεία και ήλπιζαν να συνεχίσουν να υπηρετούν.

Τα διαφορετικά θέματα και τα τεστ για γερούς λύτες

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ περιελάβανε διαφορετικές ερωτήσεις για κάθε υποψήφιο, οι οποίες βέβαια έμοιαζαν μεταξύ τους αλλά δεν είχαν τις ίδιες απαντήσεις. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ότι υποψήφιοι για το ίδιο νοσοκομείο μπορεί να κάθονταν δίπλα δίπλα στα θρανία αλλά ο καθένας είχε διαφορετικό τεστ για να απαντήσει.

Κατά τα άλλα ο γραπτός διαγωνισμός περιελάμβανε ερωτήσεις οι οποίες θύμιζαν σε πολλές περιπτώσεις τα τεστ που κυκλοφορούν σήμερα στο διαδίκτυο και στα οποία είναι εξοικειωμένοι κυρίως οι νέοι αφού περιλαμβάνουν σύνθετη σκέψη. Αίσθηση προκάλεσε και μια ενότητα που ουσιαστικά έβαζε τα υποψήφια στελέχη στις διοικήσεις των νοσοκομείων να απαντήσουν σαν να ήταν εργαζόμενοι σε νοσοκομείο και όχι διοικητές.

Παράλληλα υπήρχαν και τεστ με σχήματα και σχέδια με γρίφους που έπρεπε να λύσουν.

Άγνωστο βέβαια παραμένει πώς κρίνεται η ικανότητα της διοίκησης ενός στελέχους από τα συγκεκριμένα τεστ, αφού κανένα δεν περιελάμβανε για παράδειγμα μία διαχείριση κρίσης, ή αντιμετώπισης προβλημάτων προσωπικού.

Οι αίθουσες και η απαγορευμένη επαφή

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, οι υποψήφιοι είχαν μοιραστεί ανά ομάδες των 20 ατόμων που έγραφαν σε μία αίθουσα.

Παρότι πολλοί είχαν σπεύσει πολύ νωρίτερα στο χώρο των εξετάσεων, ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη των τεστ τους επετράπη η είσοδος στο χώρο.

Για την…ανάγκη τους πάντως δεν μπορούσαν να βγούνε από την αίθουσα εφόσον είχε ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Κάτι που απαγόρευαν οι 3 επιτηρητές που βρίσκονταν σε κάθε αίθουσα.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι έπρεπε να τελειώσουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι (και οι 20) το τεστ για να μπορέσουν να αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι από τις αίθουσες.

Σχετικά με την έξοδο από την αίθουσα, οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν ειδικούς διαδρόμους αποχώρησης ώστε εκείνοι που τελείωναν τις εξετάσεις να μην έρχονταν σε επαφή με όσους έμπαιναν στο χώρο για να γράψουν.

Και αυτό προκειμένου να μην ανταλλάξουν πληροφορίες για τον διαγωνισμό. Βέβαια τα τεστ διεξήχθησαν σε δυο ημέρες, συνεπώς οι υποψήφιοι της προηγούμενης ημέρας θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να ενημερώσουν αυτούς της επόμενης.

Τα αποτελέσματα και η συνέχεια της διαδικασίας

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγούνε τα αποτελέσματα στα οποία μάλιστα οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση. Τον βαθμό τους θα τον λάβουν με κωδικό αριθμό αφού δεν θα αναρτηθούν τα ονόματα όσων πήραν μέρος στις γραπτές εξετάσεις.

Μετά τη διαδικασία αυτή θα βγούνε εσωτερικά και χωρίς να ανακοινωθούν, οι πρώτοι 15 ανά νοσοκομείο και φορέα, των οποίων τα δικαιολογητικά, η προϋπηρεσία, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα θα ελεγχθούν διεξοδικά από τις επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί.

Στη συνέχεια θα γίνει μια προσωρινή ανάρτηση αποτελεσμάτων των ελέγχων ώστε αν χρειαστεί και όποιος επιθυμεί να υποβάλει ενστάσεις. Θα ακολουθήσει η κατάταξη των πρώτων 7 που θα διακριθούν οι οποίοι και θα πάρουν μέρος στην προσωπική συνέντευξη. Από τις συνεντεύξεις θα προκύψει μια λίστα των 3 ατόμων ανά φορέα η οποία θα σταλεί στον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να επιλέξει τα στελέχη που εκείνος επιθυμεί για το εθνικό σύστημα υγείας.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: