Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Μετά τα Ιδιωτικά Χειρουργεία βάζουν και Ιδιώτες στα Νοσοκομεία

 


Κατατέθηκε από τον Υπ. Υγείας στη Βουλή χθες το βράδυ (Παρασκευή 26/4) η επίμαχη τροπολογία για την είσοδο ιδιωτών ιατρών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Με την προσθήκη του άρθρου 11Α στο άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 (Α’ 37) θεσμοθετείται το δικαίωμα ιδιωτών γιατρών να λειτουργούν και να χρησιμοποιούν τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Η σχετική ρύθμιση από το Υπουργείο Υγείας αποσύρθηκε πριν δύο εβδομάδες από τη Βουλή, μετά από αντιδράσεις  τόσο για τον τρόπο κατάθεσης αλλά κυρίως για το ίδιο το περιεχόμενο.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη αφαίμαξη χρημάτων από τις τσέπες των πολιτών.

Η τροπολογία

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας

Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται νοσοκομεία του δημοσίου συστήματος υγείας για πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων Πέραν του τακτικού ωραρίου, σύμφωνα παρ. του άρθρου 9, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν Παραμονή νοσοκομείο πέραν ημερήσιας νοσηλείας, σύμφωνα παρ. ΙΟ του άρθρου 9. 2. Οι ιδιώτες ιατροί, κατ’ εφαρμογή παρ. 1, χρησιμοποιούν, έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου, τις υποδομές και εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι ιδιώτες ιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από συμμετοχή τους αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του φύσεως προσωπικού.

Για έναρξη συνεργασίας απαιτούνται άδεια από Διοικητή του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβανομένης υπόψη ανάγκης διασφάλισης ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.

κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συνεργασίας παρ. 1, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων μερών, διαδικασία χορήγησης σχετικής άδειας, διαδικασία και οι λόγοι ανάκλησης αυτής, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ιδιώτες ιατροί, οι όροι χρήσης των υποδομών και του εξοπλισμού του εκάστοτε νοσοκομείου, οι όροι συνεργασίας προσωπικό, ανάληψη υποχρέωσης των ιδιωτών ιατρών για αποζημίωση του νοσοκομείου σχετικά χρήση των υποδομών, του εξοπλισμού και φύσεως δαπανών αποζημίωσης του προσωπικού του, διαδικασία, τρόπος και χρόνος καταβολής αποζημίωσης, διαδικασία και τα όργανα ελέγχου ορθής εκτέλεσης συνεργασίας, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό εφαρμογή του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: