Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Μιχάλης Γιαννάκος: όταν το κράτος θέλει μπορεί να χαρίσει ζωή στα παιδιά με βαρύ αυτισμό

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟΛΥΜΈΝΟΙ. ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ.
Την περασμένη Πέμπτη 11/4/2024 επισκέφθηκα τη προνοιακή μονάδα στα Λεχαινά.
Η εν λόγω προνοιακή μονάδα στο παρελθόν προκάλεσε πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων, ειδικά των παιδιών με βαρύ αυτισμό.
Εμείς πολλές φορές αναδείξαμε τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων επιβεβαιώνοντας ή και προκαλώντας δημοσιεύματα με φωτογραφικό υλικό.
Σταθήκαμε εμπόδιο στη διάλυση της προνοιακής μονάδας και την εκχώρησή της σε Μ.Κ.Ο απαιτώντας την ίδρυση ξενώνων από την ίδια την προνοιακή μονάδα στα πλαίσια της αποιδριματοποίησης. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν.
Να επισημάνουμε το απαράδεκτο, το απάνθρωπο να φιλοξενούνται παιδιά ενήλικα ή ανήλικα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή που οι συνθήκες φιλοξενίας είναι απαράδεκτες.
Καθηλωμένα στα κρεβάτια τους επί μακρόν, ανήσυχα. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία προσπαθούν να βρουν κατάλληλους ξενώνες φιλοξενίας να τα υποδεχθούν μάταια.
Πραγματικά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι ακατάλληλα για την φιλοξενία παιδιών με αυτισμό. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους.
Αναδείξαμε στο παρελθόν τις κάκιστες συνθήκες φιλοξενίας ενός παιδιού με αυτισμό που φιλοξενούνταν επί ένα χρόνο στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ καθηλωμένο στο κρεβάτι του που εισήχθη με εισαγγελική εντολή από ξενώνα που ανήκει σε Μ.Κ.Ο αν και απαγορεύεται.
Κάναμε άπειρες προσπάθειες να πάρει εξιτήριο. Δημοσιοποιήσαμε τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας. Έμεινε όμως πάνω από ενα χρόνο στο ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ.
ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΒΑΡΥ ΑΥΤΙΣΜΟ.
ΤΟ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ την περασμένη Πέμπτη στα ΛΕΧΑΙΝΑ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Έφτιαξαν 4 ξενώνες σε Βάρδα Λεχαινά και Πύργο εντός της κοινότητας με τον κατάλληλο και ειδικό εξοπλισμό για κάθε παιδί με βαρύ αυτισμό και τώρα φιλοξενούνται 24 παιδιά που βρισκόνταν στη προνοιακή μονάδα ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ.
4 παιδιά σε κάθε ξενώνα.
Άψογες συνθήκες φιλοξενίας και αλματώδη πρόοδο στη καθημερινότητα, στη ζωή τους.
Καμία σχέση με τη φιλοξνία τους στη προνοιακή μονάδα ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Τα είδα μίλησα μαζί τους.
Υπάρχει όμως και το ΑΛΛΑ.
Οι συνάδελφοι που εργάζονται στους εν λόγω ξενώνες είναι συμβασιούχοι.
Άλλοι έχουν 4 μήνες απλήρωτοι. Δεν τους καταβάλλεται ο μισθός και είναι ντροπή για το κράτος η κατάσταση που έχουν περιέλθει. Συνολικά είναι 18 συνάδελφοι που δεν λαμβάνουν το μισθό τους για 4 μήνες. Φυσικά είναι δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Και συμβασιούχοι και απλήρωτοι.Άλλοι βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από τις προνοιακές μονάδες και τους ξενώνες γιατί δεν ανσνεώνονται οι συμβάσεις.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει να είναι κλειστές εκατοντάδες θέσεις φιλοξενίας στις προνοιακές μονάδες της χώρας να μην αναπτύσσονται ξενώνες και τα άτομα που χρήζουν βοήθειας του κράτους πρόνοιας να υποφέρουν.
Όπως και τα κακοποιημένα παιδιά που παραμένουν επί μακρόν στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή.
Τι κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: