Μπορεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας να βρίσκεται ακόμη στον «πάγο» αλλά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος για όλους τους πολίτες.
Παρά το γεγονός, ότι είχε εξαγγελθεί πώς θα ολοκληρωνόταν το 2022, μαζί με την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, τελικώς δυο χρόνια μετά και ο ψηφιακός φάκελος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Βέβαια όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη- Επανάσταση στην Υγεία» το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς όσο και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ογκολογικού Ασθενή για τους ασθενείς με καρκίνο.
Εξάλλου χωρίς αυτόν δεν μπορεί ούτε να εφαρμοστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά ούτε και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις τεράστιες ουρές έξω από τα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων, με τους ασθενείς να κουβαλούν σε χαρτί όλες τις ιατρικές τους εξετάσεις.
Ατομικός Ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας: Τα οφέλη για τους ασθενείς
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι με την υλοποίηση του έργου αυτού, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο, είτε από τον υπολογιστή τους είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.
Aυτή την πρόσβαση, τα στοιχεία του ιατρικού τους φακέλου, θα μπορούν να τη δίνουν σε επαγγελματίες του κλάδου της Υγείας, είτε σε ιδιώτες γιατρούς, είτε σε γιατρούς κέντρων υγείας και νοσοκομείων.
“Είτε πάει κάποιος σε έναν ιδιώτη ιατρό το απόγευμα είτε σε Κέντρο Υγείας στην πρωτοβάθμια είτε σε ένα νοσοκομείο, όλα αυτά θα μπορούν να μεταφέρονται μαζί με τον ασθενή από έναν ψηφιακό χώρο“, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας. Και συνέχισε: “Αυτό σε 1,5 με 2 χρόνια από σήμερα αλλάζει πλήρως και αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι γιατροί εξασκούν την Ιατρική, ενώ οι πολίτες θα απολαμβάνουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο επίπεδο υπηρεσιών.
Στα θρανία το υγειονομικό προσωπικό
Πάντως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ψηφιοποίηση του ΕΣΥ αποτελεί η εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων. Οι επαγγελματίες υγείας ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα αυτά σύγχρονα συστήματα γιατί «υπάρχει και ο κίνδυνος, να τοποθετήσουμε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα στα νοσοκομεία, τα οποία το προσωπικό δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τα έργα ψηφιοποίησης στο σύστημα Υγείας να προχωρήσουν και στην εκπαίδευση του προσωπικού και μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Αναδημοσίευση από: healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου