Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Η Γερμανία σύντομα θα ξεμείνει από νοσηλευτικό προσωπικό

Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται φροντίδα – την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ λίγοι φροντιστές. Ένας νέος υπολογισμός αποκαλύπτει μια προβληματική πρόβλεψη για τη Βαυαρία.

Η έλλειψη προσωπικού στον τομέα της φροντίδας στη Βαυαρία απειλεί να επιδεινωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Ήδη από το 2029, ο αριθμός των φροντιστών που θα συνταξιοδοτηθούν θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αριθμό των νέων προσλήψεων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των υπολογισμών του ερευνητικού ινστιτούτου AGP Sozialforschung για τη νέα “Έκθεση για τους φροντιστές” που δημοσίευσε η ασφαλιστική εταιρεία υγείας DAK-Gesundheit. Η μελέτη παρουσιάστηκε επίσημα στο Βερολίνο.

“Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια, το σημείο καμπής θα επιτευχθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, όταν θα συνταξιοδοτηθούν σημαντικά περισσότεροι φροντιστές από ό,τι θα εισέλθουν νέοι στο επάγγελμα”, αναφέρεται.

Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν πλέον αρκετοί απόφοιτοι από τις σχολές νοσηλευτικής για να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι συνταξιοδοτούμενοι φροντιστές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό συμβαίνει τόσο στη Βρέμη όσο και στη Βαυαρία.

Ανάπτυξη στον τομέα της φροντίδας: η Βαυαρία έρχεται προτελευταία

Ωστόσο, δεν ήταν αρχικά δυνατό να προβλεφθεί πού ακριβώς στη Βαυαρία η ανισορροπία – και επομένως το δυνητικό κενό – θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

“Λόγω του πολύ τοπικού χαρακτήρα της αγοράς εργασίας, τα σημεία καμπής διαφέρουν σημαντικά σε επίπεδο περιφέρειας και πόλης εντός των ομόσπονδων κρατιδίων”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Thomas Klie.

Από τη βαυαρική σκοπιά, η σύγκριση με άλλα ομόσπονδα κρατίδια στον τομέα της γηροκομειακής περίθαλψης είναι επίσης προβληματική: ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί σε όλη τη Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια – αλλά η Βαυαρία βρίσκεται στην προτελευταία θέση με αύξηση 9,3%.

Συγκριτικά: στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο αριθμός των απασχολούμενων στη γηριατρική περίθαλψη αυξήθηκε κατά 45,8 τοις εκατό μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.


Αναδημοσίευση από: grland.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: