Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Αυτή είναι η δωρεάν υγεία: Υποχρεωτικό εισιτήριο-χαράτσι 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία!

        Από το λογιστήριο θα περνούν πρώτα όλοι όσοι εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από 1ης Ιανουαρίου 2014 προκειμένου να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου (25 ευρώ) όπως ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου.
         Όπως διευκρίνισε την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «η μνημονιακή δέσμευση, ψηφισθείσα από τον Νοέμβρη του 2012 και τροποποιηθείσα λίγο μετά στη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησε τον Ιανουάριο, είναι αυτόματη. Βάσει αυτής από 1ης Ιανουαρίου του 2014, όποιος  κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, θα συμμετέχει στο κόστος νοσηλείας με 25 ευρώ».
          Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το μέτρο θα απέδιδε έως και 114 εκατ. ευρώ ετησίως, πλέον όμως η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι είναι στόχος που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.
         Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η συγκεκριμένη δέσμευση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με την τρόικα, με επιχείρημα ότι οι δαπάνες του ΕΣΥ έχουν μειωθεί κατά 80 εκατομμύρια ευρώ.
         «Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη για το 2013 εμφανίζεται μειωμένη κατά 80 εκατ. ευρώ, θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα την εφαρμογή του μέτρου» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να προστατευτούν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.
          «Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους πιο αδύναμους οικονομικά από εμάς από αυτό το 25ευρω και είναι από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε με την τρόικα στη σχετική διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Και ξεκινάμε μία συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση, ει δυνατόν αυτού του ποσού είτε με τη μείωσή του είτε με τη θέσπιση κάποιων κριτηρίων είτε οτιδήποτε άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Άδωνις κατά γιατρών που υπερσυνταγογραφούν
           Βαριές καταγγελίες για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
          Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι επεκτείνεται ο έλεγχος του πόθεν έσχες, μετά τους διοικητές νοσοκομείων, και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ.
        Βλέπουμε επί σειρά μηνών γιατρούς να εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο, να γράφουν κατά 75% φάρμακα μιας εταιρείας και να βρίσκονται δύο και τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών ίδιας ειδικότητας, είπε χαρακτηριστικά.
        Όπως είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης,, οι γιατροί που σημειώνουν ρεκόρ συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, θα απομονώνονται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ και τα ονόματα θα αποστέλλονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές, για περαιτέρω έλεγχο των εισοδημάτων τους.
          Προς την ίδια κατεύθυνση της διαφάνειας και του ελέγχου των γιατρών κινείται και η έκδοση εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία υποχρεώνονται οι γιατροί να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία φαρμάκου.
          Γιατρός που θα συνεχίσει να συνταγογραφεί εμπορική ονομασία, θα βγαίνει από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: