Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Σε είκοσι χρόνια η αποκατάσταση του 1,5 εκ. ανέργων - Καταστροφή αφήνει πίσω του το μνημόνιο - Τι δείχνει μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

           Τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του μνημονίου και προτάσεις για την μετάβαση της οικονομίας σε μια βιώσιμη πορεία, παρουσίασε χθες ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε εκδήλωση του Ινστιτούτου, χθες βράδυ στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.
         Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το ΑΕΠ μειώθηκε από το 2008 κατά 25% με αποτέλεσμα να έχει ακυρωθεί η πορεία σύγκλισης της χώρας, ενώ η μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών λόγω μείωσης εισοδήματος και κατανάλωσης (-31,3%), παρά στην αύξηση των εξαγωγών.
Η ανεργία το 2013 θα κλείσει με 29% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 30,5% σε όρους στατιστικής.
           Οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έπεσαν στο -10% του ΑΕΠ και η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απώλειας του παραγωγικού δυναμικού της, καθώς 190.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
Το μέσο ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα έχει πέσει στις 22.350 ευρώ ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 584 ευρώ. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλήρως απορυθμιστεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα.
         Μιλώντας για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι περνά από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, από 1/1/2015 οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 360 ευρώ βασική σύνταξη και ό,τι άλλο ποσό θα βγάζουν οι αναλογιστικές μελέτες από τα επικουρικά ταμεία.
          Προέβλεψε ότι το σημείο αντοχής του ασφαλιστικού συστήματος μειώθηκε από το 2025 στο 2016, οπότε θα λείπουν από το σύστημα 940 εκ. ευρώ. Για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, το Ινστιτούτο προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός πόρου 0,1% επί δημοσίων συμβάσεων έργων, ή επί των εσόδων τυχερών παιχνιδιών, των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κ.ά.
       Ως εναλλακτική λύση για την οικονομία, ο κ. Ρομπόλης παρουσίασε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 300.000 εργαζόμενους, από 586 στα 761 ευρώ. Αυτό, όπως είπε, θα αυξήσει τη ζήτηση κατά 0,75%, το ΑΕΠ κατά 0,5% και θα δημιουργεί 7000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να χαράξει μια πολιτική ανάταξης της οικονομίας που να βασίζεται σε παραγωγικούς τομείς που επηρεάζουν σε βάθος την οικονομία.
        Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ότι ακόμα και με αυτές τις πολιτικές, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για την αποκατάσταση του 1,5 εκ. ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: