Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Από την Υγεία μεγάλο κύμα κινητικότητας.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προκύψει σε ό το δεύτερο κύμα κινητικότητας στον δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, λίαν συντόμως θα τεθούν σε κινητικότητα 8.691 γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και περίπου 1.200 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ενώ όπως συνέβη και με την πρώτη φάση κινητικότητας του υπουργείου Υγείας, το διάστημα που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετακίνησης του προσωπικού στις νέες θέσεις δεν θα ξεπεράσει τις 25 ημέρες.
Ήδη, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο σχεδιασμός αφορά το να είναι έτοιμη πολύ γρήγορα πιθανόν και έως το τέλος του έτους η πρώτη υπουργική απόφαση που θα καταργεί τις θέσεις στον Οργανισμό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα τεθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας:
1. Από τα πολύίατρεία του ΕΟΠΥΥ, συνολικά 8.531 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, 5.421 γιατροί, 2.738 άτομα υγειονομικό προσωπικό και 372 άτομα διοικητικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό θα μετακινηθεί στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθεί, υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Οι γιατροί θα ενταχθούν στο νέο σύστημα με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Θα δοθεί το δικαίωμα επιλογής για τους γιατρούς και όσοι δεν επιθυμούν θα μπορούν να συνάψουν εξωτερικές συμβάσεις προκειμένου να δέχονται ασφαλισμένους στα ιατρεία τους.
2. Από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικός Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, συνολικά 121 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, 7 διοικητικοί υπάλληλοι, 95 γιατροί και 19 υγειονομικοί υπάλληλοι. Το προσωπικό αυτό θα μετακινηθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.
3. Από περιφερειακές διευθύνσεις, συνολικά 39 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Το προσωπικό αυτό θα μετακινηθεί είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του ΕΣΥ είτε σε νοσοκομεία. Αντίθετα, σε κινητικότητα δεν θα μπουν 1.089 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ που θα μείνουν στον Οργανισμό για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας του ως εθνικού ασφαλιστικού οργανισμού που αγοράζει υπηρεσίες, καθώς και οι εργαζόμενοι στα 26 φαρμακεία του.
Συγκεκριμένα, εξαιρούνται της κινητικότητας 289 υπάλληλοι της κεντρικός υπηρεσίας, 703 υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών, 9 γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι.
4. Από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα τεθούν σε κινητικότητα περίπου 1.200 εργαζόμενοι σε αυτό, στην συντριπτική τους πλειονότητα οδηγοί οχημάτων και βοηθητικό προσωπικό.
Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να καταργήσει τον κλάδο οδηγών οχημάτων των νοσοκομείων (εξαιρούνται οι οδηγοί ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας) και το προσωπικό αυτό που είναι περίπου 640 άτομα θα ενταχθεί στο ΕΚΑΒ σε θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την άρση του εμποδίου των μειωμένων προσόντων αυτού του προσωπικού, ώστε να μπορεί να γίνει η ένταξή ταυ στο ΕΚΑΒ.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις προχθές εστάλη έγγραφο από το υπουργείο Υγείας προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα με αίτημα να καταθέσουν άμεσα στοιχεία του μόνιμου βοηθητικού τους προσωπικού (καθαρίστριες, φύλακες κ.ά.), καθώς και όσων εξαιρούνται από τη διαδικασία της κινητικότητας (πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά.).
Όπως και στο πρώτο κύμα κινητικότητας διαθεσιμότητας προσωπικού του ΕΣΥ, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Σε πρώτο χρόνο το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην κινητικότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται έως το τέλος του έτους να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την κατάργηση των σχετικών θέσεων που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει το διάστημα της διαθεσιμότητας. Εν συνεχεία θα προχωρήσει η κινητικότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ. .
Αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-Ρεπορτάζ της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: