Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

           10.000 εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου  

            Με διαδικασίες-εξπρές ξεκινούν να καταβάλλονται 10.000 εφάπαξ. Αναμένεται να ικανοποιηθούν όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφθασαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014.

           Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθούν τουλάχιστον 10.000 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους μέσα στις επόμενες 70 ημέρες, καθώς με την έξτρα χρηματοδότηση επιταχύνεται η εξέταση των αιτημάτων.

      Πρόκειται για συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο Πρόνοιας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 (αφορά όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν από τον Αύγουστο του 2013).
Ουσιαστικά ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή θα πάρει μέχρι το τέλος του έτους το εφάπαξ. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τους 15 μήνες.
Σημειώνεται πως τα 10.000 εφάπαξ (ενδεχομένως να φτάσουν και τα 12.000) που θα δοθούν εντός του έτους θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο και χωρίς να υπάρξει νέα μείωση. Κατά μέσο όρο το ποσό που θα δοθεί είναι 29.000 ευρώ, ενώ διακυμάνσεις υπάρχουν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την εκπαίδευση.
Χωρίς καμία αλλαγή πρόκειται να δοθεί το εφάπαξ και σε όσες αιτήσεις εξεταστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2015.
Με βάση τον σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2014.
Προσοχή, καθώς πρόκειται για ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 31 Αυγούστου 2013 (καθώς μεσολαβεί ένα διάστημα μέχρι να φτάσει η συνταξιοδοτική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο στο Ταμείο). Επομένως δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και δεν θα έχουν καμία νέα μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό.
Ενίσχυση
Η έξτρα οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων φτάνει τα 260 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι φορείς πρόνοιας θα πάρουν 420 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στη χρονιά θα έχουν συνολικά εκδοθεί 31.450 εφάπαξ.
Οι υπηρεσίες του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα καταβολής της παροχής, καθώς με την έξτρα χρηματοδότηση θα εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος όγκος αιτήσεων. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσες συνταξιοδοτικές πράξεις έφτασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον ασφαλιστικό φορέα τον Ιούλιο του 2013.
Απορρόφηση
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μιχάλης Κωνσταντίνου, σημειώνει πως «με την επιπλέον χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων επιταχύνεται η διαδικασία απονομής του εφάπαξ και μειώνεται ο χρόνος αναμονής. Το Ταμείο θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση του ποσού».
Η οικονομική ενίσχυση του φορέα πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (είχε δοθεί και πέρυσι ένα ποσό) συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης του βοηθήματος. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στο διάστημα 2009-2011 είχαν καταβληθεί 32.472 εφάπαξ, ενώ το διάστημα 2012-2014 έφτασαν τα 86.481.
Συνολικά φέτος αναμένεται να διατεθούν 864 εκατομμύρια για να καταβληθεί η παροχή στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι στην αναμονή.
Εκτός από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου θα δοθεί οικονομική ενίσχυση και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα θα διατεθούν 70 εκατομμύρια στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων (θα δοθούν έως και 30.000 μερίσματα), 20 εκατομμύρια στα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας, 20 εκατομμύρια στο ΝΑΤ και 50 εκατομμύρια σε άλλους φορείς που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: