Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Όλα ανοικτά για το Ασφαλιστικό - Συζητήσεις και για απελευθέρωση των απολύσεων

        Πιέσεις άσκησαν αξιωματούχοι στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να υλοποιηθούν μέσα σε στενά χρονοδιαγράμματα οι δεσμεύσεις μας για το ασφαλιστικό. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, καθώς για το θέμα αυτό τέθηκε «κόκκινη γραμμή» ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτωπα στο εργασιακό, παρά τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις που διαπιστώθηκαν ουσιαστικά παραμένουν ανοιχτά και η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στις 6.
Στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν ότι οι δανειστές ενημερώθηκαν για τις ελληνικές θέσεις στα εργασιακά, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα το ILO. Επιπλέον, παρέδωσαν και τις αντίστοιχες μελέτες του ILO και του καθηγητή Παπαδημητρίου για το απεργιακό και το lock out.
Όπως τόνισε η ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους της τρόικας, η διαδικασία της έγκρισης των μαζικών απολύσεων μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας θέλει χρόνο για να δείξει ότι εγγυάται την διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, κάτι που απαιτεί η τρόικα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι δανειστές στις τελευταίες διαπραγματεύσεις είχαν επιμείνει στην νομοθετική ρύθμιση για τις μαζικές απολύσεις αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του ΑΣΕ.
         Η ελληνική πλευρά κατέθεσε επίσης τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην οποία προβλέπονται εναλλακτικά σενάρια, χωρίς να προτείνονται δεσμευτικές λύσεις.
Σημείο καμπής για τις αποφάσεις στο ασφαλιστικό θα είναι η παρουσίαση των αναλογιστικών μελετών των ταμείων, η οποία έχει καθυστερήσει, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να μην ληφθούν επώδυνες αποφάσεις σε μία πολιτική περίοδο αιχμής.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε έμφαση στο κλείσιμο των ισολογισμών 393 χρήσεων 93 ασφαλιστικών φορέων που είχαν καθυστερήσει για δεκαετίες, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση των ταμείων.
Τέλος, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, στο οποίο ωστόσο θα προβλέπονται περιοριστικοί όροι, ώστε να μην μπορούν με ευκολία να προσφεύγουν τα συνδικάτα, όταν διαπιστώνεται εμπλοκή στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Aναδημοσίευση από The Best

Δεν υπάρχουν σχόλια: