Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο: θα ξεπεράσουν τις 21.500 οι αιτήσεις - Αποχώρηση ακόμη και από τα 49

         Κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων προς τη σύνταξη πυροδοτούν οι νέες αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό, καθώς η έξοδος αναμένεται φέτος να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 21.500 αποχωρήσεις, ενώ υπάρχουν και αιτήσεις συνταξιοδότησης από τα 49 έτη.
         Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές στο ασφαλιστικό συνδυάζονται μάλιστα με νέες περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις εντός του 2015.
         Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, αναμένονται 1.500 οριστικές αιτήσεις παραίτησης από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη αίτηση πριν ένα μήνα και παρότι είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν, εντούτοις θα προχωρήσουν σε οριστική παραίτηση.
         Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν από ορισμένες υπηρεσίες αιτήσεις γυναικών για αποχώρηση με αναστολή σύνταξης σε ηλικίες ακόμη και 49 ετών!
         Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένες κλειδώνουν τη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνονται όταν θα πιάσουν και το όριο ηλικίας. Οι γυναίκες λοιπόν που πιάνουν το όριο ηλικίας των 50 ετών μέσα στο 2015 και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο τέκνο, επιλέγουν, όπως ανέφεραν στον «Ελεύθερο Τύπο» αρμόδιοι παράγοντες, να κάνουν αίτηση για σύνταξη με αναστολή στα 49 ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένες έναντι οποιασδήποτε αλλαγής στο ασφαλιστικό, αφού η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα και όχι με βάση τα όσα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν μετά το 2015.
          Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων είναι τυχόν κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχύει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και, όσον αφορά στις γυναίκες, η πιθανότητα να θιγούν από την επικείμενη αύξηση στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις.
Aναδημοσίευση από ΑTTACKTV

Δεν υπάρχουν σχόλια: