Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση θυσιάζει ΦΠΑ και συνταξιοδοτικό για να φέρει στην Τρόικα

          Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, το πάγωμα των συντάξεων έως το 2017, η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είναι εκ των βασικών μέτρων, συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ, που αναφέρονται στην επιστολή 43 σελίδων της κυβέρνησης προς την τρόικα.
          Η Καθημερινή, με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, παρουσιάζει τα επίμαχα σημεία της επιστολής με όλα τα μέτρα (άμεσα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση, αλλά και τα «προληπτικά μέτρα» για το 2015 που θα ληφθούν αν κριθεί αναγκαίο), τα οποία η τρόικα μελετά και η απάντησή της αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι σήμερα, Τρίτη, το βράδυ.
          Σύμφωνα με πηγές από τον κύκλο του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ η τρόικα δεν επιστρέφει στην Αθήνα εάν δεν κλείσουν όλα τα θέματα. Στην Αθήνα θα έρθουν όταν είναι έτοιμοι για να πέσουν οι υπογραφές.
           Το τεταμένο πάντως κλίμα στη σχέση με την τρόικα ήρθε να επιδεινώσει η αποκάλυψη εκ των Βρυξελλών της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης. Στο υπουργείο Οικονομικών μόλις είδαν το δημοσίευμα θεώρησαν ότι «κάποιος τους τράβηξε το χαλί...» και ότι η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης των δανειστών.
         Το έγγραφο, που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τα πακέτο μέτρων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα τα ξημερώματα της Κυριακής, και έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή, περιλαμβάνει μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο πάντως η τρόικα εξακολουθεί να υπολογίζει στα 2,6 δισ. ευρώ.
         Στα βασικά μέτρα είναι η αύξηση του ΦΠΑ για διαμονή στα ξενοδοχεία από από 6,5% σε 13%, που θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, το «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, ενώ προτείνεται και αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
          Ακόμη γίνεται λόγος για έλεγχο των οικογενειακών παροχών μέσω διασταυρώσεων, θέσπιση λαχειοφόρου αγοράς μέσω συλλογής αποδείξεων για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ και άλλα μέτρα φορολογικής διοίκησης.
           Τέλος, με δεδομένο ότι η τρόικα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη εάν οι υπολογισμοί των δανειστών επιβεβαιωθούν -τότε και μόνο τότε– από την 1η Ιουλίου του 2015 να εξετασθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα. 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: