Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Κωστακιώτης: Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης το σύστημα Υγείας

      «Εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της αδυναμίας λήψης αποφάσεων και ενίσχυσης του συστήματος οδηγούμαστε σε πλήρη κατάρρευση και αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών».
       Διαπίστωση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς γίνεται από τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Κωστακιώτη. Κι αυτό αποτελεί συμπέρασμα των συστηματικών επισκέψεων που έχει κάνει μαζί με τα άλλα διοικητικά στελέχη της 6ης ΥΠΕ Γεώργιο Γιαννόπουλο (διοικητή) και Μιλτιάδη Ζαμπάρα (υποδιοικητή) σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία της υγειονομικής μας περιφέρειας, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
     «Η κατάσταση είναι δραματική» υπογραμμίζει ο κ. Κωστακιώτης προσθέτοντας ότι τα περιθώρια παρέμβασης σήμερα «είναι περιορισμένα. Παρεμβαίνουμε πυροσβεστικά προκειμένου να μην αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους και κλείσουν κλινικές, τμήματα, Κέντρα Υγείας κ.ά.».
Κατάσταση η οποία έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια του μνημονίου που δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις κενές, ελλιπείς οργανισμούς, απλήρωτη εργασία ετών και απλήρωτους προμηθευτές. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή» σημειώνει ο κ. Κωστακιώτης.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
     Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.) «Πάρα πολλά νοσοκομεία έχουν έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγους, παθολόγους κ.ά. Χαρακτηριστικά και κοντινά μας παραδείγματα τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου που δεν έχουν καρδιολόγους κ.ά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδυναμία εφημερίας χειρουργού σε ολόκληρη την Ηπειρο. Μετακινήσαμε γιατρό από τα Φιλιατρά για να κρατήσουμε ανοιχτό το αιμοδυναμικό εργαστήριο και να μην πεθάνουν άνθρωποι».
Στα επαρχιακά νοσοκομεία υπάρχει και έλλειψη ειδικευομένων γιατρών με αποτέλεσμα να μετακινούνται αναγκαστικά από τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία οι ειδικευόμενοι για να βοηθούν στα νοσοκομεία. «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποδυναμώνει περαιτέρω το σύστημα».
ΤΑ ΥΛΙΚΑ
      Οπως παρατηρεί ο κ. Κωστακιώτης, οι ελλείψεις υλικών, λόγω αυξημένων οφειλών στις προμηθεύτριες εταιρείες, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στον ορθοπαιδικό και χειρουργικό τομέα. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι συνάδελφοι σε λίγο δεν θα έχουν στη διάθεσή τους υλικά για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς τους».
        Το πρόβλημα της έλλειψης υλικών υπάρχει και στο ΠΕΔΥ. Αιτία, όπως σημειώνει ο κ. Κωστακιώτης, είναι ότι οι προμήθειες για τα ιατρεία του, όπως και για τα Κέντρα Υγείας πέρασαν στην αρμοδιότητα της ΥΠΕ χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η κατάλληλη οργάνωση και ενίσχυσή της με προσωπικό και υπηρεσίες.
ΕΛΕΓΧΟΣ
       «Εχουμε φορτωθεί με πολύ γραφειοκρατία, την οποία δεν μπορούμε να σηκώσουμε. Πρέπει να ελέγξουμε από τα πτυχία των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών που υπάγονται πλέον σ' εμάς μέχρι να βρούμε τον τύπο του εκτυπωτή που έχει το αγροτικό ιατρείο σε κάποιο χωριό των Καλαβρύτων ή της Ηπείρου, για να παραγγείλουμε μελάνι για τον εκτυπωτή ώστε ο γιατρός να μπορεί να συνταγογραφήσει στον ασθενή. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα να συμβαίνουν στην εποχή που ζούμε. Επρεπε όλο το σύστημα να έχει προμηθευτεί τον ίδιο τύπο εκτυπωτή και να γίνεται μαζική παραγγελία για το μελάνι».
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ-Eφημ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: