Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ανατροπές στο σύστημα αξιολόγησης

       Αλλάζουν όλα στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στην επιλογή προϊσταμένων με το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου.
        Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού, το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων.
      Η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα αφορά την «αξιολόγηση 360 μοιρών», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης, και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές, ενώ δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως συνέβαινε με την αρνητική αξιολόγηση του 15% που ίσχυσε την προηγούμενη χρονιά. Το σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα αξιολόγησης οι υπάλληλοι θα «βαθμολογούνται»:
Με αντικειμενικά κριτήρια στα οποία θα περιλαμβάνονται η προϋπηρεσία τους, οι σπουδές και τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν, η γνώση ξένων γλωσσών και η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.
Από συνέντευξη την οποία θα παραχωρούν σε ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα βαθμολογείται, αλλά θα παίζει τον ρόλο του εργαλείου για τη βελτίωση των ικανοτήτων του εργαζομένου. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της διοικητικής πυραμίδας, η συνέντευξη θα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρότυπα, με τη συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ, ενώ θα μαγνητοφωνείται και θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης, καθώς θα είναι ανοιχτή και θα παρακολουθείται και από τους ανθυποψηφίους των ερωτώμενων.
Από τεστ ψυχομετρικών στοιχείων. Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι αλλά και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται μέσω τεστ ερωτήσεων που θα έχουν καταρτιστεί από ειδικούς για την ψυχική τους ισορροπία.
Από τους υφισταμένους τους, μέσω ψηφοφορίας σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο εξετάζει διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο της ψηφοφορίας των τριών καλύτερων υπαλλήλων ανά τμήμα ή διεύθυνση από τους υπαλλήλους. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκρίνονται με την αξιολόγηση των προϊσταμένων και οι τρεις καλύτεροι θα έχουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη στο μέλλον να θεσμοθετηθούν συμμετοχικές διαδικασίες για τον καθορισμό των στόχων ανά τμήμα ή διεύθυνση, όταν θα ολοκληρωθεί το σύστημα, προκειμένου οι υπάλληλοι να αποφασίζουν για το πλάνο δράσης των τμημάτων ή των διευθύνσεών τους.
Από την κοινωνία. Σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλα κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης που ισχύουν στο εξωτερικό, όπου οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η τελική μορφή του συστήματος αξιολόγησης, εξετάζεται η θεσμοθέτηση της αξιολόγησης των πολιτών που θα λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολόγηση υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και των προϊσταμένων των συγκεκριμένων τμημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλάνα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η αποσύνδεση του μισθού από την αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ η «βαθμολογία» των υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία, μέσω της συνέντευξης θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε άλλη θέση, όπου θα μπορεί να αποδώσει περισσότερο. Η θετική αξιολόγηση θα επιφέρει την έμμεση αύξηση του μισθού, όταν απελευθερωθεί το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης στο Δημόσιο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Επιλογή προϊσταμένων και μοριοδότηση του προσωπικού με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
        Η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιλογή προϊσταμένων θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τις συνεντεύξεις αλλά και τη μοριοδότηση του προσωπικού.
Από το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απουσιάζουν στοιχεία που περιλάμβαναν παλαιότερα συστήματα αξιολόγησης προσωπικού όπως:
• Οι γραπτές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κρίνεται αναγκαία η γραπτή εξέταση των υπαλλήλων καθώς κρίνεται αναχρονιστική η συγκεκριμένη μέθοδος για την αξιολόγηση και από την άλλη πλευρά είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, αφού προϋποθέτει την καταβολή σημαντικών κονδυλίων για την αμοιβή εξεταστών, τη διόρθωση των γραπτών κ.τ.λ.
• Τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, που αποτυπώνεται μέσω της αξιολόγησης.
Η φιλοσοφία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από τις αποδοχές των υπαλλήλων όπως υποστηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.
Στόχος του συστήματος αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση του υπαλλήλου και όχι η τιμωρία του, όπως αναφέρουν στελέχη της διοικητικής πυραμίδας του Δημοσίου.
Διατήρηση οργάνων
       Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχει η σκέψη να διατηρηθούν τα όργανα τα οποία θεσμοθέτησε ο νόμος Ραγκούση για την αξιολόγηση του προσωπικού.
        Σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση για την αξιολόγηση του Προσωπικού συστήνεται το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ κι ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη.
         Το ΕΙΣΕΠ θα είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και τον πειθαρχικό έλεγχο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Από τους γενικούς διευθυντές που θα επιλέξει το ΕΙΣΕΠ θα δημιουργηθούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ), τα οποία θα επιλέγουν τους διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών. Η σύνθεσή τους θα είναι τριμελής.
Τέλος, προσδιορίζεται νέα σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία θα αποτελούνται από τρεις διευθυντές και δύο εκπροσώπους εργαζομένων και θα έχουν την ευθύνη επιλογής των τμηματαρχών.
Aναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: